Zoeken
 
 

Koperdieven 24 maanden de cel in


België, 24 januari 2023
Twee Roemenen, die zich vorig jaar schuldig maakten aan de diefstal van oud metaal, zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar.

Een 23-jarige en een 38-jarige Roemeen zijn vorige week veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden voor twee diefstalpogingen bij bedrijven in Beerse en voor de diefstal van materialen uit twee containers in Herentals. Dat schrijft het Nieuwsblad.

 

De dievenbende maakte in de nacht van 3 op 4 september 2022 een opening in de gevel van het metaalbedrijf Cutting Metals ad Handling (CMH) in Beerse. Kort daarna braken ze in op twee werfcontainers in Herentals en namen daar onder andere koperdraad en rollen elektrische bedrading mee.

 

Op heterdaad betrapt 

Enkele weken later waren de boeven weer op roverstocht en werden ze door de politie opgemerkt aan bij Aurubis in Beerse, het voormalige Metallo Chimique. In hun auto lagen tangen, schroevendraaiers, en zaklampen. De politie kon de link leggen met de vorige diefstallen door het analyseren van plaat-en-tijd locatie op hun gsm-toestellen.

 

Het is volgens experts moeilijk om te zeggen of de diefstal van metalen zoals koper het voorbije jaar is toegenomen door de hoge prijzen. 'Je hebt twee soorten dieven. De kruimeldieven en de georganiseerde misdaad', vertelt de directeur van een Antwerps schrootbedrijf aan Vraag&Aanbod. 'De eerste kunnen wij moeilijk onderscheiden en de tweede categorie biedt zijn gestolen waar niet in België aan. Dit omdat wij maar contante betalingen tot 500 euro mogen doen.'

 

Kabeldiefstal aan het spoor

Dat de hogere metaalprijzen leiden tot meer diefstallen kan mogelijk geconstateerd worden aan het oplopend aantallen koperdiefstallen bij de Belgische spoorwegen. Na jaren van daling zitten de cijfers sinds 2021 weer in de lift. Een woordvoeder van spoornetbeheerder geeft aan dat er volgende week gecommuniceerd gaat worden over kabeldiefstal in 2022, maar laat alvast doorschemeren dat er vorig jaar meer diefstallen plaatsvonden dan vorig jaar. In 2021 werden in totaal 192 kabeldiefstallen gepleegd op het Belgische spoorwegdomein, waarvan er 153 impact hadden op het treinverkeer.

 

kabeldiefstal Infrabel 


Om zijn kabels te beschermen zet Infrabel sterk in op het vervangen van koper door aluminium waar mogelijk. Aluminium is minder waard dan koper. Daarnaast worden kabels, bij nieuwe installaties, ingegraven. Dat maakt het voor dieven een pak moeilijker om de kabels te stelen.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren