Zoeken
 
 

Games als lok- en leermiddel voor arbeidskrachten


10 januari 2023
Het logistieke kenniscentrum VIL, wil twee ‘serieuze games’ ontwikkelen om openstaande vacatures in de logistiek in te vullen zoals magazijnmedewerker. Ook het opleiden van personeel moet hiermee mogelijk worden.

De uiterst krappe arbeidsmarkt is ook voelbaar in de logistiek. Medewerkers uit kansengroepen aantrekken kan voor bedrijven een manier zijn om hier verandering in te brengen. ‘Al is de integratie van deze groepen in de bedrijfscultuur vaak een hele uitdaging', klinkt het bij logistiek kenniscentrum VIL.

 

Met het ‘Gamification in Logistics' project, waaraan zestien bedrijven meewerken, wil VIL deze anderstalige en laagopgeleide mensen met behulp van speltechnieken en -principes op een laagdrempelige manier beter en sneller integreren op de werkvloer. In dit project wil VIL aantonen hoe games, digitale media en verschillende leer- en beheerplatformen ingezet kunnen worden om medewerkers op een laagdrempelige manier op te leiden en mee te nemen in de bedrijfscultuur.

 

Met ‘serieuze games' wordt bedoeld dat de het voornaamste doel niet plezier en ontspanning is, maar communiceren of opleiden. ‘Maar dat wil niet zeggen dat deze games saai zijn. Uitdagingen en beloningen stimuleren de spelers om op een toegankelijke manier bij te leren en informatie te onthouden.'

 

Mederwerkers aan boord houden 

VIL zal in dit project minimaal twee modulaire games ontwikkelen waarmee bedrijven zelf een aantal opleidingen aan kunnen koppelen. Daarnaast zal er een stappenplan ontwikkeld worden voor de toepassing van gamificationstrategieën voor logistieke bedrijven. Volgens de organisatie kan gamification kan niet alleen helpen bij integratie op de werkvloer, maar kan ook het personeelstekort op langere termijn aanpakken door ervoor te zorgen dat medewerkers langer bij de werkgever blijven.

 

Hoge verwachtingen van Ikea

Tot de deelnemende partijen behoort onder andere meubelreus IKEA. ‘Succesvolle en duurzame gamification kan medewerkers veranderen tot fans van opleidingen en deze opleidingen ook voor iedereen toegankelijk maken, niet alleen om deze medewerkers aan boord te krijgen maar ook enthousiast aan boord te houden. De basis moet dan ook een goed en gemakkelijk leerplatform zijn dat alles behalve saai overkomt’, vertelt Pascal Dingens, Teamleader Warehouse Logistics bij IKEA.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren