Zoeken
 
 

‘Meer dan de helft maakbedrijven kan reshoren’


7 december 2022
Er wordt steeds meer gekeken naar België als productieland in plaats van bijvoorbeeld China. Er is veel potentieel voor reshoring. Meer dan de helft van de bedrijven die elders produceert, zou deze productie terug kunnen halen naar België.

Dat stelt professor Economie Rudy Aernoudt (UGent) bij VRT. De voorbije decennia was er sprake van een ware exodus van de Belgische maakindustrie. ‘In de periode van 2000 tot 2010 is veertig procent van de Europese bedrijven volledig of gedeeltelijk vertrokken naar het buitenland. Dat komt neer op een jobverlies van 3,5 miljoen mensen in Europa', vertelt professor Economie Rudy Aernoudt in het programma De Markt op VRT .


De professor was onder andere uitgenodigd om te praten over de trend van reshoring, dat wil zeggen productie uit verre landen terughalen naar Europa. Doordat de loonkosten in China stijgen en ook de transportkosten een steeds grotere rol spelen in de productprijs, wordt het steeds interessanter om productie terug te halen. Ook heeft de corona-pandemie de angst voor verstoorde supply chains aangewakkerd bij bedrijven. Daarnaast is het ook vanuit marketingoogpunt interessant om productie terug te halen: niet langer "Made in China", maar "Made in Belgium".

 

Radiators uit Diepenbeek

Een voorbeeld daarvan is Jaga, die de productie van radiatoren deels heeft teruggehaald naar België en daarvoor het maatwerkbedrijf Bewel heeft ingeschakeld. Bewel is het grootste maatwerkbedrijf van Limburg met 1900 werknemers verdeeld over negen locaties. Buiten de eigen sites stelt het ook nog 400 mensen tewerk bij verschillende klanten. ‘Omwille van transportkosten en snellere voorraden heeft het bedrijf delen van de productie teruggehaald naar België.’

Aernoudt benadrukt dat de trend van reshoring nog pril is, maar dat het potentieel enorm is. ‘In Amerika zetten ze erop in. Daar zijn er al vierhonderd bedrijven teruggekomen, goed voor anderhalf miljoen jobs. Wij hebben berekend dat 56 procent van de bedrijven die ge-offshored' hebben, er puur economisch belang bij zouden hebben om terug te keren'. De regering moet volgens hem een actievere rol spelen, zoals dat ook in Amerika gedaan wordt. ‘We moeten niet vervallen in een beleid van subsidies. Maar ga naar die bedrijven en vraag wat hun voorwaarden zijn om terug te komen. Dat is ook tailor-made, werk op maat.'

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren