Zoeken
 
 

Antwerpse haven stunt met circulair fietspad


30 november 2022
In het Antwerpse havengebied is deze week een fietspad geopend waarin het asfalt deels vervangen is door gerecycleerd plasticafval.

Het Antwerpse havenbedrijf spreekt van een primeur. Het fietspad, waarvan een gedeelte bestaat uit plastic en de rest is aangelegd met een mengsel van asfalt en plastic, zou het eerste in zijn soort zijn in ons land. De omschakeling naar een circulaire economie maakt deel uit van de ambitie van Port of Antwerp-Bruges om in 2050 een klimaatneutrale haven te zijn, klinkt het. ‘Onderdeel hiervan is het sluiten van kringlopen zodat reststromen een tweede leven krijgen en worden hergebruikt of gerecycleerd.'

 

Het nieuwe fietspad op de Zomerweg op Rechteroever is in totaal 800 meter lang en bestaat uit twee gedeelten met verschillende toepassingen van het gebruik van hergebruikt en gerecycleerd plastic.

 

Recyclage plastic pellets

Het eerste deel van het fietspad, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf PlasticRoad BV, bestaat uit elementen die grotendeels zijn gemaakt van gerecycleerd plastic. De 75 meter fietspad staat gelijk aan het hergebruik van ongeveer twee miljoen plastic koffiebekertjes. Ten opzichte van een traditioneel fietspad met asfalt levert dit een reductie van 82% CO2-uitstoot op. Dankzij een buffermogelijkheid van 300 liter/m² water, wordt het water vertraagd geïnfiltreerd en kunnen piekafvoeren worden afgevlakt en gespreid, wat de waterhuishouding ten goede komt.


Het overige deel van het fietspad bestaat uit een mengsel van asfalt en plastic afval, ontwikkeld door het Schotse bedrijf MacRebur. Het plastic wordt verpletterd tot kleine pellets, die 6% van het bitumen vervangen, een belangrijk onderdeel van asfalt. Hierdoor zijn er minder fossiele brandstoffen nodig en daalt de CO2-uitstoot. Tijdens de productie wordt het plastic gesmolten tot een kleverige substantie waardoor er geen microplastics achter worden gelaten. Dit stuk fietspad staat gelijk aan het hergebruik van 650.000 plastic flessen. De mix verbetert bovendien de weerstand tegen vervorming en verhoogt de stijfheid van het asfalt, waardoor het geschikter is voor zware belasting.

 

Duurzame fietsmobiliteit

Deze technieken zullen op korte termijn verder worden uitgerold in het havengebied. Port of Antwerp-Bruges werkt aan oplossingen om de mobiliteit in en rond de haven te verbeteren. Voor het woon-werkverkeer zou de fiets daarin een belangrijke rol spelen. In het Antwerps havengebied ligt een netwerk van meer dan 200 km fietspaden.

 

Om het aantal fietsers nog verder te doen stijgen, moet elk bedrijf veilig en comfortabel bereikbaar zijn. Vorig jaar kondigde Port of Antwerp-Bruges reeds aan dat het de komende 10 jaar meer dan 40 miljoen investeert in een verdere verbetering van de fietsinfrastructuur in het havengebied. Dit project wordt gedeeltelijk ook gefinancierd met middelen uit het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht' van de Vlaamse Regering.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren