Zoeken
 
 

Agoria: ‘Groei technologiesector dreigt te stagneren’


Brussel, 19 oktober 2022
Nu de groei in de technologiesector in de eerste helft van 2022 al vertraagde door tekorten, luidt Agoria de noodklok. ‘De vooruitzichten voor de sector voor de tweede helft van 2022 en 2023 zijn niet geruststellend’, zegt Bart Steukers, CEO van Agoria. ‘Er bestaat een reëel risico dat we bepaalde kantelpunten bereiken en dat de groei van de sector tot stilstand komt, waardoor er in 2023 de facto minder banen worden gecreëerd.’

Op een persconferentie in Brussel zette hij met cijfers zijn woorden kracht bij. Zo zullen de hogere energieprijzen en loonkosten de sector tien miljard euro en 2000 banen in 2023 kosten. De groei van de sector zal volgend jaar nagenoeg tot stilstand komen, nadat in de eerste helft van dit jaar de schaarste al sterk woog op de groei. De groei vertraagde, de logistieke keten remde de productie af, een tekort aan onderdelen en mensen zette een rem op de activiteit, de creatie van banen verzwakte, de groei van openstaande vacatures plafonneerde op hoog niveau en het gebruik van de bestaande productiecapaciteit daalde fors in het tweede kwartaal van 2022.

 

Kantelpunt

Tijdens deze herfst en de winter, maar ook volgend jaar, bestaat volgens Steukers het gevaar dat kantelpunten worden overschreden en dat de sector tot stilstand komt. Men verwacht een daling van de activiteit, het marktaandeel, het aantal jobs en het ondernemersvertrouwen. Tegelijk ziet Agoria de loonkosten stevig oplopen.

 

De energie- en loonkosten zullen tot historisch lage marges leiden, door exploderende gasprijzen, de inflatie en indexeringen. Met betrekking tot de paritaire comités binnen de technologische industrie wordt dit en volgend jaar een toename in de brutolonen verwacht tussen 17 en 19 procent. Dit kan volgens de cijfers van Agoria leiden tot een bijkomende loonkostenhandicap ten opzichte van onze buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland van 4 tot 5 procent op twee jaar tijd (2022 - 2023). Dit bovenop de reeds bestaande, historische loonkostenhandicap. 

 

Activiteit stijgt in 2023 met amper 0,5 procent

De vooruitzichten voor de technologische sector zijn dan ook niet geruststellend. De economische activiteit dreigt, na een groeiversnelling van 6 procent in 2021, quasi volledig tot stilstand te komen in 2023 (plus 0,5 procent voor de techsector). De werkgelegenheid zal in 2023 netto met ongeveer 2000 werknemers afnemen. In 2022 zou de werkgelegenheid netto nog met 3100 werknemers toenemen.
Dit jaar bedraagt de groei nog 2 procent. In de eerste helft van dit jaar woog de schaarste op de groei (een sterke stijging van tekorten aan materiaal en een groter tekort aan personeel). Zo remde de logistieke keten de productie af, waardoor de groei slechts 2,75 procent meer bedroeg dan de eerste helft van 2021. De stijging van de loonkosthandicap en de daling van het marktaandeel zullen leiden tot een verlies van 2.000 banen tegen 2023. 

 

De stop van de groei van de techsector vertaalt zich dan ook in het aantal banen. De technologiesector - waarin 324.000 direct werken en evenveel indirect - verwacht dit jaar 3.200 van de vooropgestelde 7.000 nieuwe banen te creëren en ingevuld te krijgen. In 2021 raakten nog 8.500 extra jobs ingevuld, het dubbele van wat Agoria als doelstelling had gesteld.


Volgend jaar verwacht Agoria een verlies van 2000 banen. De toenemende loonkostenhandicap bedreigt immers de werkgelegenheid fors. Ook het tekort op de arbeidsmarkt blijft de technologiebedrijven parten spelen: met 21.370 openstaande vacatures zochten ze nooit eerder naar meer werkkrachten. De regionale regeringen moeten volgens Bart Steukers nog veel meer inzetten op activerende maatregelen en scholing.

 
Drie essentiële voorwaarden

‘Ik zie drie essentiële voorwaarden voor verankering van industrie in ons land. Een competitieve omgeving en infrastructuur, een beschikbaarheid van talentvolle medewerkers en de nabijheid van onderzoek en ontwikkeling. Die staan alle drie onder druk, door onder andere de slechtere competitiviteit ten opzichte van onze handelspartners (impact inflatie en automatische loonindexatie), schaarste aan talent, een nodige 80 % werkzaamheidsgraad die allicht niet gehaald wordt, en de bezorgdheid over de blijvend dalende kwaliteit van ons onderwijs', zegt Bart Steukers. 

 

Automatisch indexeringssysteem

Om terug aan te knopen bij meer groei en meer banen, blijft Bart Steukers slaan op de nagel van de concurrentiekracht en de loonkostenhandicap. ‘Alleen een structurele aanpassing van het automatische indexeringssysteem zal het mogelijk maken de loonkosten op een beheersbaar niveau te houden', concludeerde hij. 


Om niet onder de ‘kantelpunten' te zakken, verwacht Agoria een blijvend behoud van de wet op de concurrentiekracht, een daling van de prijs voor energie via onder andere lange termijn afspraken met gasuitvoerende landen zoals Noorwegen, de VS Qatar, het behoud van de fiscaliteit inzake onderzoek en ontwikkeling en geen verdere lastenverhogingen op bedrijven.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren