Zoeken
 
 

ALUMINIUM 2022: Hoge energiekosten bedreiging voor aluminiumindustrie


Düsseldorf (DE), 5 oktober 2022
Met 20.400 bezoekers uit 100 landen is vakbeurs ALUMINIUM in Düsseldorf na een onderbreking van vier jaar teruggekeerd - en heeft het de verwachtingen overtroffen. Aluminium is en blijft een belangrijk materiaal op weg naar klimaatneutraliteit en behoud van hulpbronnen, maar de industrie worstelt met grote uitdagingen op het gebied van energieprijzen, voorzieningszekerheid en leveringsketens. De 730 exposanten uit 50 landen op ALUMINIUM lieten echter ook zien dat het potentieel van het materiaal en de hele industrie enorm is.

ALUMINIUM 2022 heeft onze verwachtingen overtroffen', aldus Barbara Leithner, COO van RX Austria & Germany, de organisator van ALUMINIUM. ‘Hoe moeilijker de tijden, hoe belangrijker de communicatie en de eenheid van de sector. Tegen de achtergrond van de huidige algemene omstandigheden was ALUMINIUM 2022 in die zin het belangrijkste evenement in zijn 25-jarige geschiedenis', is Leithner overtuigd.

 

De stemming in de sector varieert van ernstig tot hoopvol. Het lijdt geen twijfel dat de hoge energiekosten een bedreiging zijn geworden voor de aluminiumindustrie. ‘De situatie is ernstig', beschrijft Rob van Gils de situatie van de aluminiumindustrie in Europa. De voorzitter van Aluminium Deutschland benadrukt: ‘De energiegekte brengt ons concurrentievermogen in gevaar. En dit is iets wat de industrie alleen niet kan oplossen. We hebben dus politieke steun en oplossingen nodig. Op dit moment moeten we leveringszekerheid echt voorop stellen', zegt Van Gils.

 

Dit is ook wat Paul Voss, directeur-generaal van de brancheorganisatie European Aluminium, eist: ‘We hebben een combinatie nodig van kortetermijnmaatregelen om de aderlating te stoppen en een systeem dat energie-intensieve industrieën in staat stelt de energie die ze nodig hebben tegen een aanvaardbare prijs te krijgen. Ik zeg niet tegen dezelfde prijs als voorheen, maar tegen een prijs waarmee we kunnen leven.' 

 

Op weg naar klimaatneutraal

De federale minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming, Robert Habeck, wil energie-intensieve industrieën zoals de aluminiumsector in Duitsland houden met "hulpmiddelen en remmen", zoals hij uitlegde in zijn videoboodschap bij de opening van de beurs. Habeck ziet hier kansen, onder andere door de aangekondigde steunprogramma's en de rem op de gasprijs. ‘De prijzen in de basis verlagen zal veel geld kosten. Maar als het helpt om de inhoud van de Duitse industrie te behouden, is het geld goed besteed', zei hij.

 

Het belang van de aluminiumindustrie werd ook benadrukt door Mona Neubaur, minister van Economische Zaken, Industrie, Klimaatbescherming en Energie van Noordrijn-Westfalen: ‘Aluminium kan worden gezien als een enabler op weg naar een klimaatneutrale samenleving en industrie', zei Neubaur in haar videotoespraak tot de bezoekers van ALUMINIUM bij de opening. ‘De komende vijf jaar zijn beslissend voor het slagen van de transformatie van de industrie. Het zal van essentieel belang zijn dat wij zorgen voor planningszekerheid en concurrentievermogen bij omvangrijke investeringen in technologie en infrastructuur. De volgende investeringscyclus moet worden gebruikt voor de transformatie van de industrie', zei ze.

 

Paul Voss maakt duidelijk dat de aluminiumindustrie er klaar voor is en vat het optimisme dat zeker heerst samen: ‘Ik zie mensen die niet proberen de achteruitgang op te vangen, maar die zich voorbereiden op een goede toekomst. Dat geeft me echt hoop.' De beurs vormde het decor voor de bijbehorende dialoog. ‘Wat we hier op ALUMINIUM hebben gezien is een zeer open platform, een zeer hoge kwaliteit van de dialoog, en we hopen dat we de juiste signalen hebben kunnen afgeven aan alle belanghebbenden die ons op korte en middellange termijn kunnen steunen', aldus Michael Hahne van Novelis, die de drie beursdagen samenvat.

 

Duurzaamheid is booming

De exposanten van ALUMINIUM noteerden ook investeringen en belangrijke contracten. Zo ondertekende de SMS-groep op de beurs een contract voor verschillende extrusiepersen. Daaronder bevond zich een van de grootste extrusiepersen ter wereld met een perskracht van 150 MN. ‘Onze klant uit Turkije is daarmee een van de eerste fabrikanten van dergelijke grootformaat aluminiumprofielen voor railvoertuigen in Europa', zegt Tobias Brune verheugd. ‘De investeringsbeslissing van onze klant toont de groeiende markt voor lichtgewicht toepassingen in de mobiliteitssector en een duidelijke trend: duurzaamheid en investeringen in infrastructuur nemen een hoge vlucht.'

 

Conferentie

Dat de mobiliteitssector, de thema's duurzaamheid en recycling alsmede digitale productie de thema's van de toekomst zijn voor de gehele industrie, werd duidelijk door het vakprogramma, dat op alle drie de beursdagen zeer populair was. Voor het eerst vond de ALUMINIUM Conferentie - georganiseerd door Aluminium Deutschland - plaats in het midden van de tentoonstellingsruimte. Ook twee Speakers' Corners over de onderwerpen "Duurzaamheid & Recycling" en "Additive & Digital Manufacturing" gingen in première. 

 

Face-to-face 

Naast kennisoverdracht lag de nadruk op persoonlijke uitwisseling, zoals Yavuz Arkun van Assan Alüminyum benadrukt. ‘Het belangrijkste is om voor je klanten te zorgen, hun behoeften te begrijpen, goede relaties op te bouwen en samen de toekomst vorm te geven. Beurzen zoals ALUMINIUM zijn de gelegenheid om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Het geeft ons echt plezier en we profiteren ervan.'


De komende ALUMINIUM vindt plaats van 8 tot en met 10 oktober 2024.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren