Zoeken
 
 

Bedrijven zien werknemers in financiële problemen komen en schieten waar mogelijk te hulp


Vlaanderen , 28 september 2022
Werknemers hebben steeds meer problemen om financieel rond te komen en bedrijven schieten in sommige gevallen te hulp.

Dat blijkt uit verslaggeving in de Vlaamse krant De Standaard. In de krant zegt Maarten Broens, CEO van de bouwgroep APK uit Pelt dat vele werknemers de touwtjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. "En dan gaat het niet over alleenstaanden, maar ook koppels die met twee gaan werken. Nochtans worden onze mensen goed betaald, al is hun job vaak ondergewaardeerd. Door de hoge energieprijzen duurt de maand vaak te lang voor hen."


Het bedrijf heeft een programma opgesteld om financieel noodlijdende werknemers te helpen. 'We hadden dat programma al in het voorjaar op poten gezet, maar het is nu dat de meeste noodgevallen boven water komen. Om hun nood in alle discretie te kunnen melden hebben we een apart emailadres gelanceerd', vervolgt Broens.


Laptopts voor schoolgaande kinderen

APT Group organiseert bijvoorbeeld samenaankopen om energie aan een scherpe prijs in te kopen, maar voorziet ook voor laptops voor de schoolgaande kinderen. Broens: ‘We laten hun verzekeringspolissen doorlichten om dubbele of onnodige verzekeringen eruit te halen, en zo de premie te drukken. Indien nodig stellen we ook noodleningen ter beschikking. En wie extra uren of in het weekend wil werken kan dat in samenspraak met de klant.'

In De Standaard komen nog andere bedrijven aan het woord die hun personeelsleden bijspringen in financieel moeilijke tijden. Het lijkt echter sterk de vraag of alle bedrijven zo vrijgevig kunnen zijn. De loonindexering eind dit jaar, waarbij de loonkosten met 10 procen omhoog gaan, hangt als een zwaard van Damocles boven veel bedrijven.


Concurrentiepositie bedrijven in gevaar door stijgende kosten 

Werkgeversorganisatie WKW Limburg maakt zich in dezelfde krant zorgen om het Limburgse bedrijfsleven. In de context van de stijgende kosten, komt hun concurrentiepositie in gevaar. 'De grootste Limburgse bedrijven zijn echter nauw verweven met de rest van de economie, door hun netwerk van toeleveranciers en onderaannemers. Bovendien zijn het vaak arbeidsintensieve bedrijven en grote energieverbruikers. Denk bijvoorbeeld aan de vele maakbedrijven of de chemische nijverheid, die goed vertegenwoordigd zijn in Limburg. Dat zijn vaak ook bedrijven die moeten concurreren tegen buitenlandse bedrijven die de milieuregels aan hun laars lappen', klinkt het.

De organisatie pleit bij monde van Ruben Lemmens voor een invoertax. ‘Het is toch maar normaal dat onze bedrijven met gelijke wapens kunnen strijden op het internationale toneel? Waarom dan geen extra invoertaksen heffen op producten van bedrijven die het niet zo nauw nemen met het milieu? Het wordt tijd dat de Europese Commissie daar schoon schip maakt. We zeggen te snel dat het niet gaat.'

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren