Zoeken
 
 

Belgische bedrijven leggen productie stil door hoge energieprijzen


Vlaanderen , 7 september 2022
Tal van Belgische bedrijven leggen de productie stil door de torenhoge energieprijzen. De Noorse kunstmestproducent Yara zal de productie in zijn fabriek in het Henegouwse Tertre vanaf half september stilleggen. In Gent heeft staalbedrijf Aperam de productie al stilgelegd.

Werkgeversorganisatie Voka liet - op basis van een ledenbevraging - eerder deze maand al weten dat 1 op de 5 energie-intensieve bedrijven in Vlaanderen overweegt de productie te verminderen of zelfs stil te leggen. Een van de eerste publiekelijke voorbeelden was de Belgische metalenproducent Nyrstar die zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel tijdelijk sloot en de productie in Balen verlaagde als gevolgd van de hoge energie prijzen.

 

Meer bedrijven zijn daarna gevolgd. Inmiddels heeft ook de Noorse kunstmestproducent Yara aangekondigd de productie in zijn fabriek in het Henegouwse Tertre vanaf half september stil te leggen. De hoge energieprijzen zijn ook staalbedrijf Aperam in Gent te machtig. Door een gedeeltelijke productiestop zitten honderden van de 1250 werknemers van het grootste bedrijf van Limburg tijdelijk werkloos thuis.

 

Energieprijs keer 15 

Bernard Hallemans, Europees topman bij het bedrijf, spreekt tegen VTM van een 'extreme, absurde situatie die al een tijdje aansleept en alleen maar erger wordt, met energieprijzen die nu al 10 tot 15 maal hoger liggen dan normaal'.

 

Werkgeversorganisatie VOKA luidt deze week dan ook andermaal de noodklok. "We kijken een snijdende recessie in de ogen. De noodsignalen zijn niet te negeren: 1 op 3 ondernemingen geeft aan de productie te zullen verminderen of stopzetten door de peperdure energieprijzen. Als we geen beschermende maatregelen nemen, dan dreigen we bedrijven voorgoed te verliezen. Dat zou een catastrofe betekenen voor ons land en voor Europa', vertelt Voka-voorzitter Wouter De Geest die steunmaatregelen van de overheid verwacht.

 
'Overheidssteun vereist' 

Ze verlangen van de overheid steun voor bedrijven die leiden onder de hoge energiekosten. Tevens wil de werkgeversorganisatie dat de federale overheid een soepel regime van tijdelijke werkloosheid op poten zet, net zoals dat in de coronaperiode het geval was. ‘De helft van de industriële bedrijven verwacht in de komende maanden genoodzaakt te zijn om tijdelijke werkloosheid voor hun medewerkers in te roepen.’

De energiecrisis is niet het enige dat de concurrentiekracht van de Vlaamse bedrijven bedreigt, aldus Voka. Ook een indexsprong, waarbij de lonen aangepast worden aan de inflatie, dreigt een grote kostenpost te worden voor Vlaamse bedrijven.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren