Zoeken
 
 

Wereldwijd economisch herstel steeds verder geremd


20 juli 2022
Geopolitieke onrust, ongebreidelde inflatie en stijgende grondstoffenprijzen zorgen ervoor dat het wereldwijd economische herstel steeds verder wordt geremd. Terwijl de centrale banken worstelen om de situatie te beheersen, neemt de vrees voor een nieuwe stagflatieperiode toe, die wordt gekenmerkt door lage groei en hoge inflatie.

Dat blijkt uit de Economic Outlook juli 2022 van kredietverzekeraar Atradius, waarin zij de wereldwijde macro-economische vooruitzichten en risico's voor de handel onder de loep neemt. 

 

Wereldwijde economische prestaties

Economische verstoringen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en lockdowns in steden en havens in China, leiden tot een nieuwe reeks negatieve schokken voor de wereldeconomie. Inflatie stijgt tot hoogtes die al decennia niet zijn waargenomen, waardoor de reële inkomens van huishoudens onder druk komen te staan en de groei van consumentenbestedingen afneemt. Dit, samen met een versnelde monetaire verkrapping, zet de economische groei in 2022 en 2023 onvermijdelijk verder onder druk.

 

De verwachting is dat de wereldwijde bbp-groei dit jaar zal vertragen tot 3,1 procent en in 2023 tot 3,0 procent. 

 

Wereldwijde handelsprestaties

De groei van de wereldhandel staat onder druk door lagere wereldwijde groei, samen met een verergering van knelpunten in de internationale toeleveringsketens, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en het Chinese zero-covid-beleid. Atradius verwacht dat de groei van de wereldhandel vertraagt tot ongeveer vier procent per jaar in 2022 en in 2023. Voor 2022 betekent dit een groeivermindering van 1-2 procent ten opzichte van de prognose van begin dit jaar. 

 

Inflatie

Al voor de Russische invasie in Oekraïne hadden verstoringen in de toeleveringsketens een prijsopdrijvend effect. De oorlog zorgde voor een extra impuls en stuwde de inflatie op tot een niveau dat al minstens tien jaar niet was gezien. 

 

Atradius verwacht nog steeds dat de inflatie de komende achttien maanden weer zal dalen, zij het niet zo snel als eerder gedacht. De terugkeer van inflatie naar een normaler niveau gaat gepaard met veel onzekerheid. Het doorwerken van energie- en grondstoffenprijsstijgingen in de andere inflatiecomponenten, en periode waarover energie- en grondstoffenprijzen hoog blijven, zijn onzekere elementen.

 

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren