Zoeken
 
 

Volvo Gent krijgt Slowaaks zusje


6 juli 2022
Volvo Cars gaat in Slovakije een fabriek bouwen voor de productie van e-auto’s. Het is naast Volvo Gent en Volvo Göteborg de derde fabriek van de Chinese autobouwer in Europa.

De nieuwe Volvo fabriek in Slowakije moet de productiecapaciteit van elektrische auto's in Europa opkrikken. De fabriek, die 1,2 miljard euro kost, gaat tegen 2026 in productie en levert maximaal 250.000 e-auto's per jaar.

 

Daarmee is de geplande fabriek iets kleiner dan Volvo Cars in Gent waar 300.000 auto's van de band kunnen rollen. Vorig jaar bleef de productie in Gent steken op 183.000 exemplaren. Dat had alles te maken met het gebrek aan onderdelen en de coronamaatregelen. 

 

De plannen voor Volvo om haar hele wagenpark tegen 2030 te elektrificeren noopt het bedrijf ook om een batterijfabriek te openen in Europa. Lange tijd hoopte Vlaanderen hiervoor in de race te zijn en Vlaams minister-presisent Jan Jambon bezocht om deze reden nog het Europese hoofdfiliaal van Volvo in Zweden in het najaar van 2021. Met 7.000 werknemers is Volvo op dit moment een van de grootste industriele werkgevers in Vlaanderen.

 

Werkgelegendheid 

De hoop van de Vlaamse regering werd eind vorig jaar de grond in geboord toen de autobouwer te kennen gaf dat Gent als productievestiging voor deze batterijfabriek afviel.

 

Ook voor de autofabriek, die werk verschaft aan enkele duizenden medewerkers, is de keuze niet op Vlaanderen gevallen. De keuze voor Slowakije heeft een geografische achtergrond. Met fabrieken in Slowakije, België en Zweden heeft het concern met Chinees moederbedrijf een productiedriehoek in Europa en daarbij de belangrijkste afzetmarkt dichtbij.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren