Zoeken
 
 

Genomineerden Leeuw van de Export bekend gemaakt


22 juni 2022
Zes bedrijven zijn genomineerd voor de Leeuw van de Export, een prijs die wordt uitgereikt door Flanders Investment and Trade (FIT), het agentschap van de Vlaamse overheid dat de export probeert te stimuleren.

Met de Leeuw van de Export wil FIT exporterende bedrijven, die een opvallende ontwikkeling doormaken, in het zonnetje zetten. De prijs wordt op 14 september uitgereikt. Een professionele vakjury heeft zes genomineerden vastgesteld. De prijs valt uiteen in twee categorieën.

 

In de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers' zijn de volgende bedrijven genomineerd

 

1. CRV Corthouts

Al in 1985 bracht CRV Corthouts, met hoofdvestiging in Diest, een biokoek voor kinderen op de markt. Continue investeringen in het productieapparaat, kwaliteitscontrole en productinnovatie leverden uiteindelijk de internationale doorbraak op in de niche van biobaby- en -kinderkoeken. Vooral in het buitenland tekent zich de voorbije vijf jaar een serieuze groei af. Maar liefst 95% van de omzet komt uit export, met de EU en het VK als zwaartepunt. Al smaakt ook de eerste kennismaking met Australië en Nieuw-Zeeland naar meer.

 

2. Twipe Mobile Solutions

Ontstaan als innovatiepoot van mediagroep Corelio bedient deze techspeler uit Heverlee vandaag ruim 80 krantentitels in 13 verschillende landen met zijn software. Met de SaaS-toepassing van Twipe lees je de digitale krant op een gebruiksvriendelijke manier, zowel via webbrowsers als mobiele apps. Verder laat de technologie toe om leesgedrag te monitoren en lezers nieuwsselecties op maat aan te bieden.

 

3. XenomatiX
Dit bedrijf uit Heverlee is gespecialiseerd in multibeam-LiDar. Dat is een gepatenteerd lasersysteem dat tienduizenden laserstralen tegelijk uitstuurt, om zo objecten te detecteren in de omgeving en afstanden nauwkeurig in te schatten. Multibeam-LiDar kent toepassingen binnen onder meer smart cities, infrastructuur en de maakindustrie. Maar dé doelmarkt van XenomatiX is toch de automobielindustrie, waar het systeem gebruikt wordt in rijhulpsystemen en zelfrijdende voertuigen.

 

In de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers' maken de volgende bedrijven kans op de Leeuw van de Exportprijs.

 

1. Bogaerts Greenhouse Logistics
Dit engineeringbedrijf uit Hoogstraten specialiseert zich in producten en technieken voor de automatisatie van manuele handelingen binnen serres. Van oogstkarren over spuitmachines tot sorteer- en verpakkingslijnen: Bogaerts Greenhouse Logistics ontwikkelt en produceert alle systemen in huis. Die vinden hun afzet in ruim 40 landen, waaronder flink wat niet-EU-markten.

 

2. Kipco-Damaco
Dit bedrijf uit het West-Vlaamse Oostrozebeke produceert kippenseparatorvlees voor verdere verwerking tot onder meer kookworst en diverse frituursnacks. Daarnaast verhandelt het diepvriesgroenten, -vlees, -vis en -frieten voor de retail en het foodservicessegment. Bovendien recupereert Kipco-Damaco nevenstromen van de pluimveeproductie en verwerkt ze tot functionele bouwstenen voor de aquacultuur en voedings- en dierenvoedingsproducenten. 83% van de omzet komt uit export, waarvan een aanzienlijk deel uit niet-EU-markten.

 

3. Lambo Laboratoria
Deze enige producent van zachte gelatinecapsules in ons land zag al het licht in 1865. Vandaag legt het Wijnegemse bedrijf zich toe op zeer complexe formules op maat en exporteert het naar 30 landen wereldwijd. Naast farma vinden de capsules hun afzet in de niche van voedingssupplementen voor de mens en kleine huisdieren. Om klanten maximaal te ontzorgen, neemt Lambo Laboratoria vandaag steeds vaker ook het eindverpakkingsproces over in plaats van in bulk te leveren.

 

Tijdens de tweede juryronde in september zullen deze 6 genomineerden hun wedstrijddossier verdedigen voor een eindjury. Naast voorzitters Joy Donné (dan gedelegeerd bestuurder FIT) en Sonja Willems (voorzitter raad van bestuur FIT) zullen aan de jurytafel zitten: Dirk Van Steerteghem (afdelingshoofd internationale handel FIT), Peter Lauwers (Hoofd Advisory KPMG Belgium), Frank Haak (Head Sales Global Trade Solutions BNP Paribas Fortis), Filip Abraham (Full Professor International Economics Vlerick Business School) en Gert Lambrecht (Head of Business Development Credendo). Met Valérie Lucq (general manager Molecubes), Geert Caignau (commercieel directeur Sylva) en Lieven Pieters (commercieel directeur Locinox) zullen ook de huidige Leeuwen vertegenwoordigd zijn in de eindjury.


Op 14 september maken Vlaams minister-president Jan Jambon en Joy Donné, dan gedelegeerd bestuurder van FIT, de winnaars bekend tijdens de prijsuitreiking in Leuven.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren