Zoeken
 
 

Aantal faillissementen zit sterk in de lift


België, 6 juni 2022
Het aantal faillissementen zit sterk in de lift. Het coronabeschermingsmechanisme van de overheid dooft uit en privébuffers zijn uitgeput. Dit constateert bedrijfsdatagroep Graydon na een uitgebreid onderzoek.

In mei telde Graydon 988 faillissementsuitspraken. In vergelijking met de maand mei 2021 is dit een stijging met 94,49%, ten opzichte van mei 2020 zelfs een verdrievoudiging. 'Concreet zien we nu acht maanden op rij een steeds uitgesprokener stijging van het aantal uitspraken met uitzondering van de maand april', klinkt het bij Graydon.

 

Volgens de bedrijfsinformatiespecialist wijzen deze cijfers erop dat de reeds lang verwachtte faillissementenstroom als gevolg van de Covid-19-periode nu geleidelijk aan op gang komt. "Ze zijn het gevolg van een groeiend aantal dagvaardingen ter faling vanuit verschillende overheidsinstanties en de RSZ-administratie in het bijzonder, nu het betalingsuitstel, uitgevaardigd in het begin van de coronaperiode, geleidelijk aan afloopt."

 

Financiële buffers uitgeput 

Naast steun van overheidswege, hebben veel - vooral kleine - ondernemers massaal hun privévermogen aangesproken. 'Die middelen zijn inmiddels uitgeput', concludeert Graydon. De effecten van recentere schokken waaronder de stijgende inflatie, materiaaltekorten, arbeidsschaarste maar ook een veranderend consumentengedrag, betekenen voor veel  kleinere ondernemingen de finale doodssteek. 'De recentere perikelen in Oekraïne versterken dit nog eens, maar zijn als ‘oorzaak an sich' nog niet meetbaar in de faillissementenhausse', besluit Graydon. 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren