Zoeken
 
 

Tien procent minder CO2-uitstoot door digitalisering


België, 11 mei 2022
De totale CO2-uitstoot van ons land kan tegen 2030 met 10 tot 12 procent dalen dankzij het gebruik van digitale technologieën in de vier bedrijfssectoren die het meest CO2 uitstoten. Dat is de conclusie van een studie in opdracht van technologiefederatie Agoria.

Dankzij allerhande digitale technologieën kan de uitstoot in de vier meest CO2-intensieve sectoren van het land met 10,4 tot 13,3 megaton CO2 dalen. Het gaat volgens Agoria om 30 procent van de Europese reductiedoelstelling voor ons land. Welk van beide cijfers gerealiseerd wordt, hangt van de van de 'snelheid' van de digitalisering. ‘De klimaatvraag is een ongeziene Belgische opportuniteit', aldus Agoria-CEO Bart Steukers.

  

Oplossingen

Agoria stelde de studie 'Digital4Climate' op in samenwerking met consultancybedrijf Accenture. De cijfers vloeien voort uit 15 digitale oplossingen in de vier sectoren. Dat zijn industrie, gebouwen, mobiliteit en logistiek en ten vierde de energiesector. In de industrie is er het grootste potentieel dankzij oplossingen als robotisering, proactief onderhoud of meer gebruik van simulaties en analyses, bijvoorbeeld in de machinebouw. Er is voor de sector sprake van een CO2-uitstootreductie van 10 tot 12,3 procent.

 
Bouwsector, mobiliteit en logistiek

De bouwsector kent de grootste CO2-voetafdruk. Via slim gebouwbeheer of meer voorafgaande modellering bij de bouw zelf zou de CO2-uitstoot 8,3 tot 10,8 procent lager kunnen. Bij mobiliteit en logistiek is er sprake van 10,6 tot 14,2 procent reductie via pakweg meer thuiswerk, intelligente verkeerssystemen of autonome schepen op de waterwegen.

 

Digitalisering kan bijvoorbeeld ook de productie van hernieuwbare energie verhogen alsook de capaciteit van het elektriciteitsnet. ‘Het digitale kan een katalysator zijn voor de groene energietransitie, het laat bijvoorbeeld een flexibel netbeheer toe. Digitale technologie heeft het potentieel om de productie van hernieuwbare energie met ruim 7 procent te verhogen', aldus Agoria Vooral bij windenergie is er hier winst mogelijk. Alles samen kan de energiesector volgens de auteurs 12 tot 14,5 procent emissiereductie realiseren.


Om meer over de studie de leren, klik op deze link.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren