Zoeken
 
 

Oorlog in Oekraïne weegt zwaar op Limburgs ondernemersvertrouwen


Limburg, 6 april 2022
Het Limburgse ondernemersvertrouwen krijgt door de Oekraïnecrisis en de economische repercussies een flinke knauw. Dat blijkt uit de Polsslag Ondernemend Limburg (POL), een periodieke enquête van UNIZO Limburg en VKW Limburg.

Een jaar geleden dook de POL uit het diepe coronadal en noteerde een klein plusje. De kwartalen erna groeiden de bomen tot in de hemel en bereikte de barometer van het ondernemersvertrouwen enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse Nevi PMI een score +22 genoteerd. Dit kwartaal is echter weer een flinke duikeling gemaakt en eindigt met +1,3 nog net positief.

 

Reden? De oorlog in Oekraïne en de gevolgen op de prijsvorming. "De ongeziene en aanhoudende prijsstijgingen die zich dezer dagen voordoen inzake grondstoffen, materiaal en energie en op vlak van arbeidskost nog in het verschiet liggen, zijn hier ongetwijfeld debet aan." Vooral in de bouwsector, maar ook bij de maakbedrijven slaat de stemming hierdoor duidelijk om en gaan de vooruitzichten licht negatief. De intenties van de maakbedrijven op vlak van tewerkstelling en investeringen, waar ze toch vaak een voortrekkersrol spelen, blijven wel in de plus, maar worden toch in belangrijke mate getemperd.

 

De breedste impact is voelbaar op vlak van energieprijzen. Maar liefst 80% van alle Limburgse ondernemers geeft aan dat haar of zijn bedrijf hier in hoge tot zeer hoge mate door geraakt wordt. Amper 7% voelt hiervan weinig of geen effect. Ook op vlak van prijzen van grondstoffen en materiaal wordt de impact breed ondervonden (66% zware impact, 18% weinig of niet; bouw: 91%), gevolgd door de impact op vlak van logistiek en transport (49%; productiebedrijven: 59%) en de aanlevering van materiaal & producten (40%; bouw: 66%).

 

De problemen inzake de aanlevering van grondstoffen (35% zware impact vs. 37% weinig of niet) gaan minder breed, maar wegen opnieuw vooral in de bouwsector (55% zware impact) en bij de maakbedrijven (49%) des te zwaarder.

 

Volgens Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg drukken deze cijfers een groot gevoel van onzekerheid uit "Nog meer dan tijdens de coronapandemie leven onze bedrijven vandaag in de grootste onzekerheid. De kostenstijgingen vliegen ondernemers langs alle kanten rond de oren. De recentste hausse van de energieprijzen door de oorlog in Oekraïne doet de inflatoire krachten op grondstoffen en materialen, die al volop speelden door de door de pandemie verstoorde productie- en logistieke ketens, helemaal loos gaan. Wat zich nu afspeelt in onze bedrijven, bedreigt simpelweg onze welvaart."


De belangenvertegenwoordiger wijst verder op de nefaste gevolgen die de automatische loonidexering kan hebben. "De gevreesde loon-prijsspiraal, waar ons land uiterst gevoelig voor is door ons vast te houden aan die automatische (loon)indexering draait al. Als we niet snel ingrijpen zal het erg moeilijk zijn om onze economie uit een kettingreactie te halen zonder een diepe recessie."
 

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren