Zoeken
 
 

Orgalim: ‘Antidumpingheffing op staal moet snel van tafel’


23 maart 2022
Orgalim, de Europese vertegenwoordiger van de metaalverwerkende industrie, heeft bij de EU aangedrongen om de antidumpingheffing op sommige producten van staal te liften. Dit zou essentieel zijn om de concurrentiepositie van de Europese technologische industrie te waarborgen.

De heffing is in juli 2018 ingesteld, maar dreigt nu averechts te werken. De afgelopen jaren zijn prijzen flink gestegen. Dat heeft Orgalim er al in december 2021 toe bewogen om de Europese Commissie te vragen de noodzakelijkheid van de heffing te onderzoeken. Dat stond toen dus nog los van de oorlog in Oekraïne.

 

Die oorlog heeft de kwestie volgens de belangenorganisatie nog urgenter gemaakt. Prijzen stijgen door, levertijden lopen op en beschikbaarheid van bepaalde materialen wordt een groot risico. Onder normale omstandigheden vertegenwoordigen Oekraïne en Rusland 23 procent van de Europese staalimport. In de afgelopen weken is het aankopen van staal steeds moeilijker geworden. Staal uit Rusland importeren mag niet meer en meerdere producenten in Oekraïne zijn gedwongen hun productie te stoppen.

 

Hoge staalprijzen, materialen niet verkrijgbaar

Orgalim vraagt nu om het opschorten, al dan niet tijdelijk, van de antidumpingheffingen van staal. Het krijgt daarbij bijval van onder andere de Nederlandse Metaalunie. ‘Opschorten van de heffingen of, op zijn minst, het verder verhogen van de quota, is cruciaal voor de concurrentiepositie van de Europese technologische industrie. En dus ook voor de Nederlandse mkb-maakindustrie', laat het bij monde van voorzitter Fried Kaanen weten.

 

Experts spreken van een gespannen marktsituatie. Materiaalprijzen zijn enorm gestegen en diverse metalen zijn simpelweg niet verkrijgbaar zijn. Dit leidt tot grote problemen in de productieketen.
Veel mkb-maakbedrijven zouden hierdoor onder grote spanning staan omdat de winstgevendheid sterk onder druk is komen te staan en levertijden langer worden.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren