Zoeken
 
 

Nieuwe handelsovereenkomst tussen de VS en het VK verlaagt tarieven op Brits staal


23 maart 2022
De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben dinsdag een einde gemaakt aan een vier jaar durend geschil over Amerikaanse staal- en aluminiumtarieven, en hebben beloofd samen te werken om China tegen te gaan in een overeenkomst. Ook de vergeldingsheffingen op Amerikaanse motorfietsen, whisky en andere producten zijn opgeheven, meldt persbureau Reuters.

In een gezamenlijke verklaring zeiden de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo en de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai dat de overeenkomst de staal- en aluminiumbedrijven - en hun werknemers - in beide landen zou beschermen. Hierdoor kunnen de bondgenoten zich concentreren op wat volgens hen "China's oneerlijke handelspraktijken" zijn.

 

De nieuwe overeenkomst zou ook helpen om de inflatie in de Verenigde Staten te verlichten. Consumentenprijzen hebben hier het hoogste niveau in 40 jaar bereikt, zei Raimondo.
Volgens de overeenkomst krijgt Groot-Brittannië een rechtenvrij invoercontingent van meer dan 500.000 ton staal "gesmolten en gegoten" in het land per jaar, waarbij hogere volumes onderworpen zijn aan het tarief van 25 procent. Ook worden er eisen gesteld aan het smelten en gieten van aluminium, waarbij importeurs de herkomst van het gebruikte ruwe aluminium moeten certificeren. Een maatregel om gesubsidieerd metaal uit China en andere landen te bestrijden.

 

Volgens de overeenkomst moet elk staalbedrijf in het Verenigd Koninkrijk dat eigendom is van een Chinese entiteit zijn financiële administratie controleren om na te gaan of er sprake is van beïnvloeding door de regering van de Volksrepubliek China, en deze vervolgens meedelen aan de Verenigde Staten, aldus de verklaring. De eis zal in eerste instantie gelden voor British Steel, dat in 2020 door de Chinese Jingye Group is overgenomen.

 

De aankondiging van de overeenkomst werd warm onthaald door vele bedrijfsleiders en vakbondsleiders in beide landen. Het pact, dat tot stand kwam na een ontmoeting van Raimondo met de Britse minister van Handel, Anne-Marie Trevelyan, zal ook een einde maken aan de Britse vergeldingsheffingen op iconische Amerikaanse goederen, waaronder Harley-Davidson motorfietsen, bourbon whiskey, Levi Strauss spijkerbroeken, en sigaretten.

 

De Verenigde Staten hebben soortgelijke akkoorden gesloten met de Europese Unie en Japan.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren