Zoeken
 
 

Bouwmaterialen tot kwart duurder op enkele maanden


9 februari 2022
Op enkele maanden tijd zijn de prijzen voor bouwmaterialen weer tot 25 procent gestegen. Dat blijkt uit een rondvraag van Confederatie Bouw onder 441 bouwondernemingen.

De bouwsector heeft opnieuw te maken met stijgende prijzen van bouwmaterialen. In een onderzoek van de Confederatie Bouw onder 441 aannemers zeggen 6 op de 10 bouwbedrijven prijsstijgingen te constateren van 15 procent sinds november 2021. Een kwart kwart van de respondenten speekt zelf over prijstoenames van 25% en meer. ‘Eind vorig jaar dachten we dat het ergste qua prijstoenames achter de rug lag, maar dat blijkt dus niet het geval', betreurt Niko Demeester, CEO van de Confederatie Bouw.

 

De aanhoudende prijsstijgingen beginnen volgens de belangenvertegenwoordiging steeds meer te wegen op de liquiditeit van bouwbedrijven: 8% heeft in januari 2022 te maken met ernstige liquiditeitsproblemen, tegenover 5% in november 2021.

 

Gestegen kosten niet doorgerekend 

Beterschap zit er niet meteen aan te komen nu de inflatie (7,59%) zich op het hoogste niveau bevindt sinds nagenoeg 40 jaar. De hoge inflatie zal via indexering leiden tot hogere loonkosten, waardoor bouwbedrijven verder in nood kunnen komen te meer omdat in veel gevallen de gestegen kosten niet doorberekend te worden aan de klant.

 

Ook dit blijkt uit het conjunctuuronderzoek van de belangenvertegenwoordiging in de bouw. In 54% van de gevallen nemen de bouwbedrijven de gestegen kosten integraal op en in 41% wordt er wel (gedeeltelijk) doorgerekend aan de klant.

 

Levertermijn loopt verder op 

Alhoewel de sectorfederatie in november verwachtte dat de bodem bereikt was, is dat dus niet het geval. Ook met de levertijden gaat het verder de slechte kant uit. 56% van de bouwbedrijven ziet bouwmaterialen geleverd worden met een vertraging van meer dan 2 weken, 32% met een vertraging van meer dan 4 weken.


De verlenging van de levertermijnen doet zich vooral voor bij de installatie-, afwerkings- en kunststofproducten. ‘Daardoor komen heel wat bouwondernemingen in de problemen bij het opleveren van hun werken', besluit Demeester.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren