Zoeken
 
 

Echte impact van brexit pas in 2022 duidelijk


Brussel, 22 december 2021
Driekwart van de ondernemingen die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk, denkt dat de echte impact van de brexit pas in de loop van 2022 duidelijk zal worden. Dat blijkt uit een bevraging van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bij ondernemingen die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk.

De brexit zorgde voor een aanzienlijke daling van de Vlaamse export naar het Verenigd Koninkrijk, terwijl de export naar andere buurlanden wel toegenomen is. Een Green Corridor tussen Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk waarbij de douanecontroles en andere administratieve formaliteiten tot een minimum worden beperkt, kan een troef opleveren voor Vlaanderen. ‘Dankzij de goede voorbereiding en het aanpassingsvermogen van onze ondernemingen zijn de negatieve gevolgen van de brexit vooralsnog beperkt gebleven. De echte impact van de brexit komt er nog aan. Vanaf 1 januari 2022 worden nieuwe belemmeringen van de handel met het Verenigd Koninkrijk ingevoerd en daarover maken onze bedrijven zich zorgen. We blijven dan ook aandringen op het oprichten van een Green Corridor tussen Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk. Dat moet de administratieve last zoals qua douane als andere formaliteiten tot een minimum beperken', zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka

 

2 jaar Brexit

Het Verenigd Koninkrijk is nu al bijna twee jaar geen lid meer van de Europese Unie. Op 31 januari 2020 trad het terugtrekkingsakkoord officieel in werking waarmee het VK uit de EU trad. De ‘echte' brexit vond echter ruim een jaar later plaats: 1 januari 2021 luidde het einde van de zogenaamde transitieperiode in, waardoor bedrijven ook in de feiten geconfronteerd werden met de negatieve gevolgen van de brexit. De chaos in de onmiddellijke nasleep bleef in grote mate uit, althans aan deze zijde van Het Kanaal. Er waren wel vertragingen en opstoppingen in het wegtransport maar deze bleven al bij al beperkt. Onze bedrijven, havens en overheden waren goed voorbereid en wisten de initiële impact van de brexit uitermate goed op te vangen.

 

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren