Zoeken
 
 

Brugse treinbouwer ontvangt opdracht voor de bouw van kleine honderd treinen


Brugge, 22 december 2021
Auteur:
Jerom Rozendaal
Treinbouwer Alstrom in Brugge ontvangt een order van de NMBS voor de bouw van 98 M7- dubbeldektreinen, goed voor 268 miljoen euro.

De bestelling van 98 treinen betekent goed nieuws voor de 500 werknemers en Vlaamse toeleveranciers van Alstrom in Brugge. De treinbouwer, die in ons land beter bekend staat als Bombardier, is hierdoor zeker van een aantal jaren werk.

 

De bestelling maakt onderdeel uit van een raamovereenkomst voor de levering van maximum 1.362 M7-rijtuigen die in 2015 werd ondertekend en waarvan NMBS er tot nu toe 747 rijtuigen bestelde. De M7-rijtuigen worden geassembleerd in de Alstom-vestiging in Brugge. Het kenniscentrum van Alstom in Charleroi levert het tractiesysteem en de nationale en Europese seinstelsels. De M7-rijtuigen zijn de opvolger van de M6-voertuigen en bieden vooral qua comfort meer opties aan de reizigers.
De dubbeldekstreinen zijn compatibel met het nieuwe ETCS-veiligheidssysteem dat momenteel geïnstalleerd word op de Belgische spoorwegen. De installatie van dit systeem en andere werken maken het spoor een belangrijke inkomstenbron voor Belgische bouwbedrijven, spooraannemers en toeleveranciers.

 

Openbaar vervoer

Alhoewel Bombardier met 500 werknemers nog steeds tot de grotere werkgevers in de regio behoort, was het ooit een absolute topspeler. In de jaren zestig en zeventig had het 2.800 werknemers op de loonlijst staan waarna verval optrad. Door vaste bestellingen, die gepleegd werden door de Belgische openbare vervoersbedrijven NMBS, De Lijn en MIVB wist het dit verval enigszins te beperken en werk te behouden.

 

Een Europese wet over de overheidsaanbestedingen in 1993 maakte een einde aan de beschermde markt waarna concurrentie met andere treinbouwers ervoor zorgde dat het werknemers bestand verder terugliep. Zo plaatste De Lijn in 2016 nog een bestelling van 146 trams bij de Spaanse trambouwer CAF. De nieuwe bestelling van NMBS bezorgt Bombardier/Alstrom dus weer wind in de zeilen.
Eerder deze maand kreeg ook al de Belgische busbouwers Van Hool en VDL goed nieuws uit het openbaar vervoer. De Lijn plaatste een bestelling van 60 elektrische bussen bij de bedrijven, goed voor een bedrag van 28 miljoen euro. Hierdoor zal de economische werkloosheid bij het bedrijf verminderen. Door corona zakte de vraag naar touringcars in waardoor Van Hool tijdelijke werkloosheid moest inroepen voor haar medewerkers.


Corona heeft ook een grote impact gehad op de werkzaamheden van Bombardier in Brussel. Niet alleen is het moeilijk om aan onderdelen en grondstoffen te geraken, tevens heeft de fabriek enige tijd stil gelegen tijdens de lockdown. Inmiddels zijn er stappen gezet in het productieproces om de coronamaatregelen te kunnen waarborgen. Mede hierdoor heeft de levering van eerder bestelde M47 treinen echter wel vertraging opgelopen. Momenteel werden een veertigtal rijtuigen geleverd.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren