Zoeken
 
 

Voka-leden bezoeken zes Vlaamse voorlopers op het gebied van Industrie 4.0


15 december 2021
Atlas Copco ontvangt deze week een aantal bedrijven die inspiratie komen opdoen om hun productieproces te automatiseren. Het bezoek is onderdeel van een leerprogramma van Voka dat een lijst met zes innovatieve, Vlaamse Industrie 4.0-bedrijven samenstelde.
De aanwezigheid van cobots bij bedrijven neemt steeds verder toe. In tegenstelling tot de industriële robot, die vaak afgeschermd van de werknemer zijn taak uitvoert, werken cobot en werknemer samen. Bij compressoren-producent Atlas Copco in Wilrijk worden cobots ingezet om het productieproces te optimaliseren. Zo worden zij ingezet bij pick-and-placehandelingen, voor het versnellen van het productieproces en bij het assembleren.

Tot vijftien Vlaamse bedrijven brengen deze week een bezoek aan de fabriek van Atlas Copco om deze cobots aan het werk te zien. Het bezoek is onderdeel van een reeks bedrijfsbezoeken die de afgelopen weken georganiseerd is door werkgeversorganisatie Voka. Verspreid over zes weken worden zes Vlaamse bedrijven bezocht die onderscheiden met innovatieve, geautomatiseerde productieprocessen.

Doel van de bezoeken is het opdoen van inspiratie en informatie om zelf automatisering door te voeren. In de jacht naar optimale productieprocessen, kortere doorlooptijden en een efficiëntere werking zijn veel bedrijven op zoek naar geschikte automatiseringstechnologieën, klinkt het bij Voka. 'Ondanks de vele voordelen is automatisatie alleen niet altijd even makkelijk door te voeren. Bedrijven hebben veel vragen en hier moeten de bezoeken antwoord op geven.'

De leersessie trapte eerder dit jaar af met een bezoek aan het Antwerpse havenbedrijf waar drones ingezet worden ter ondersteuning van diverse acties binnen de haven, zoals ligplaatsbeheer, incidentmanagement en detectie van olievlekken of drijfvuil. De inzet van drones en automatisch geleide voertuigen, die zich autonoom kunnen verplaatsen door een magazijn, distributiecentrum of productiefaciliteit, is een belangrijke industrie 4.0-toepassing die moet leiden tot een optimalisatie van het productieproces.

Slimme sensoren en digitale werkinstructies

Het tweede bedrijf op de Voka Industrie 4.0-bedrijvenlijst is intralogistiek-specialist STILL dat enkele jaren geleden haar nieuwe, Europese distributiecentrum in Olen heeft geautomatiseerd met de hulp van Dematic. Het bedrijf maakt gebruik van slimme sensoren en datamanagement om toezicht te houden op het productieproces. Elke verandering in het systeem of in de omgeving nemen de sensoren waar. Deze informatie sturen ze door naar de cloud of een ander systeem, zoals een processor. Analyse hiervan maakt het mogelijk om snel inzichten en trends in het proces te bepalen.

Eosol, producent van vliegenramen, wordt door Voka eveneens aangezien als een voorloper op het gebied van automatisering. Het bedrijf uit Schoten heeft in november dit jaar laten zien hoe het gebruik maat van operator support en digitale werkinstructies. Digitale infoschermen en de overdracht van kennis aan de hand van video's minimaliseren er de opleidingstijd en de foutenmarge. Digitale informatiedragers kunnen overigens ook ingezet worden om mogelijk verlies aan kennis door vergrijzing tegen te gaan. Ervaren werkkrachten kunnen bepaalde handelingen in video's uitbeelden, hetgeen later als instructie kan dienen.

Predictief onderhoud en machine-upgrade

Het vierde bedrijf op de shortlist van Voka is Niko, producent van schakelmateriaal uit Sint-Niklaas. Het bedrijf zet predictief onderhoud in om uitval en vertraging in het productieproces te verminderen. Sensoren op de machines sturen gegevens door in realtime. Met die informatie is het mogelijk om het aangewezen onderhoudsmoment voor de machines te voorspellen. Niko maakt momenteel de shift van preventief onderhoud naar predictief onderhoud.

 

nikoPredictief onderhoud bij Niko moet uitval en vertraging van het productieproces tegengaan

 

Nadat de Vlaamse bedrijven deze week Atlas Copco in Wilrijk bezoeken, wordt de opleidingsreis langs Vlaamse maakbedrijven begin volgend jaar afgerond met een bezoek aan IRS Robotics in Weert, Nederland. Hier worden de voordelen van een machine upgrade getoond. Veel productiebedrijven maken gebruik van industriële machines of installaties die tien tot zelfs tientallen jaren oud zijn. Hoewel deze systemen nog niet aan het einde van hun (mechanische) levensduur zijn, bieden ze niet meer de gewenste functionaliteiten en energie-efficiëntie. Een upgrade kan de snelheid van deze machines opvoeren, hun levensduur verlengen én tot een efficiëntere productie leiden.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren