Zoeken
 
 

Meer banen verwacht in eerste kwartaal 2022


14 december 2021
Belgische werkgevers verwachten ook in het eerste kwartaal van 2022 zeer veel mensen aan te werven. Bijna één op twee Belgische werkgevers (48%) is van plan nieuwe jobs te creëren in het eerste kwartaal van 2022.
Volgens de ManpowerGroup Employmet Outlook Survey zal de economische transformatie en het herstel op de Belgische arbeidsmarkt naar verwachting aanhouden in het eerste kwartaal van 2022.

Van de 505 Belgische werkgevers die ManpowerGroup in oktober bevroeg, is 48 procent van plan zijn personeelsbestand tegen eind maart 2022 uit te breiden, terwijl slechts veertien procent van plan is het in te krimpen. 36 procent van de ondervraagde werkgevers verwacht geen verandering. Na correctie voor seizoensinvloeden komt het netto werkgelegenheidsvooruitzicht - het verschil tussen het percentage werkgevers dat verwacht personeel in dienst te nemen en het percentage werkgevers dat van plan is het personeelsbestand in te krimpen - uit op een zeer optimistische waarde van 34 procent, de zesde opeenvolgende kwartaalstijging. De voorspellingen stijgen met vier procentpunten sinds het vierde kwartaal van 2021 en met 28 procentpunten sinds het eerste kwartaal van 2021. Dit is de sterkste netto werkgelegenheidsverwachting sinds de lancering van de enquête in België in 2003.

 

Redenen voor vertrouwen

'Hoewel de arbeidsmarkt opnieuw onzeker is door de vierde golf van het coronavirus, mogen we verwachten dat werkgevers in het hele eerste kwartaal van 2022 aan een gestaag tempo zullen blijven rekruteren', verklaart Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux. 'Er zijn echter heel wat redenen om vertrouwen te blijven hebben, aangezien de boostervaccinatiecampagne naar verwachting zal worden opgedreven. Ten eerste is onze economie teruggekeerd naar het groeiniveau van voor de crisis en zet ze haar snelle transformatie voort. Uit onze enquête blijkt dat de vraag naar digitale profielen nog nooit zo groot is geweest en werkgevers in de IT-sector melden de sterkste netto werkgelegenheidsvooruitzichten (+53%). Ten tweede zijn de aanwervingsintenties in alle onderzochte sectoren positief, met zeer bemoedigende prognoses in de IT-sector, de bank- en verzekeringssector, de bouwsector en de detailhandel/logistiek. Ten derde, en meer structureel, staat de generatie van de 'boomer', geboren tussen 1943 en 1960, op het punt de arbeidsmarkt te verlaten en dit zal voor extra aanwervingsactiviteit zorgen, maar tegelijkertijd zal dit de tekorten aan talent verergeren en de druk op de lonen verhogen.'

Werkgevers in alle tien door ManpowerGroup bevraagde industriesectoren verwachten in het eerste kwartaal van 2022 banen toe te voegen. De aanwervingssituatie zal naar verwachting verbeteren in zes sectoren in vergelijking met het vorige kwartaal en in alle sectoren in vergelijking met het eerste kwartaal van 2021. Werkgevers in de bouwsector melden sterke aanwervingsplannen (+48%), ook de werkgelegenheidsvooruitzichten in de industrie (+38%) zijn bemoedigend.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren