Zoeken
 
 

‘Hogere werkdruk en minder orders tijdens vierde coronagolf’


8 december 2021
De vierde coronagolf blijft een impact houden op de maakindustrie. Niet alleen kampen bedrijven met een hogere werkdruk door personeelsuitval, tegens zijn er bedrijven die minder orders noteren. Dit blijkt uit een rondvraag van vakbond ABVV Metaal.

Vorige week berichtte Vraag&Antwoord al over de groeiende problemen door personeelstekorten die met de vierde coronagolf gepaard gingen. De Audifabriek in Brussel lag een week stil en bijvoorbeeld VDL zag zijn productie teruglopen door het gebrek aan mankracht.

 

Vakbond ABVV Metaal constateert na een rondvraag onder zijn leden dat de coronaproblemen op verschillende manieren gevoeld en aangepakt worden. Zo heeft vrachtwagenbouwer Volvo Trucks uit Gent het productieverlies kunnen beperken door te schuiven in het productiebestand. 'Ongeveer twee weken terug is het hier beginnen te escaleren. Elke dag opnieuw vielen er mensen uit. De ene dag waren er vijftien positieve covid-gevallen, de andere dag tien', vertelt een ABVV gedelegeerde van het bedrijf.

 

Hij vervolgt: 'Dat heeft natuurlijk een impact op de productie. Voorlopig kunnen we dat nog opvangen, vooral door mensen uit de nevenafdelingen - zoals de hersteldiensten - in te schakelen in de productie. Wel draait de fabriek niettemin op verminderde kracht. Het management heeft namelijk besloten de snelheid van de productielijnen terug te brengen tot negentig procent.'

 

Verhoogde werkdruk versus minder orders

Bij Voestalpine Sadef uit Roeselare, dat stalen profielen maakt, resulteert het corona-absentisme in een verhoogde werkdruk onder de werknemers. 'Op dit moment zijn er zeer veel afwezigheden omwille van covid-19. Er hebben al achttien collega's positief getest en een hele hoop anderen zitten in quarantaine of zijn tijdelijk werkloos omwille van sluitingen van crèches of scholen', zegt een ABVV gedelegeerde van het bedrijf. 'Voorlopig wordt dit opgevangen door overuren te presteren of door bepaalde productielijnen tijdelijk stil te leggen en het productieverlies nadien in te halen. Dat zorgt dan weer voor een hoge werkdruk.'

 

Waar personeelsafwezigheid de druk op het personeel verder vergroot, heeft  bij andere bedrijven de vierde coronagolf een impact op binnenkomende orders. Het metaalbedrijf Alcomel uit Tessenderlo produceert badkamermodules voor ziekenhuizen en rusthuizen. Alhoewel ook zij personeelsuitval hebben door corona en quarantaine, merken zij ook dat het aantal orders afneemt. 'We zitten in een mindere periode. Er wordt veel gestempeld. Wij leveren aan ziekenhuizen en rusthuizen, maar die zijn al sinds maart 2020 zodanig overbelast dat zij gewoonweg geen tijd hebben om nieuwe werken te laten uitvoeren', legt een ABVV gedelegeerde binnen het bedrijf uit.

 

Ook de verstoring van de logistieke keten speelt het metaalbedrijf uit Tessenderlo, waar veertig arbeiders op de loonlijst staan, parten. 'We hebben hier en daar wel enkele bestellingen, bijvoorbeeld vanuit Nederland, maar omwille van de crisis zijn ook de leveringstijden langer geworden. We moeten steeds wachten op de onderdelen die we nodig hebben', besluit deze.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren