Zoeken
 
 

Zeven op de tien Limburgse bedrijven mist medewerkers wegens corona


8 december 2021
Ondernemingen kampen met een grote personeelsuitval door coronabesmettingen en quarantainemaatregelen. Zeven op de tien Limburgse bedrijven moet medewerkers missen wegens coronabesmetting of quarantaine.

Dat blijkt uit een recente enquête van Voka - KvK Limburg bij 1000 ondernemingen. In meer dan de helft van de gevallen leidt de uitval van medewerkers tot een daling van de productie en de dienstverlening. 'Na de verplichte sluitingen in de eerste golven, blijven bedrijven ook nu weer niet gespaard. De verlenging van het systeem van tijdelijke werkloosheid en de herinstallatie van het Vlaams beschermingsmechanisme moeten dan ook snel geconcretiseerd worden', zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg.

 

Bedrijven maken zich dus het meeste zorgen om het aanhoudend nijpende personeelstekort en om een heropflakkering van de coronacrisis. De coronabesmettingen en quarantainegevallen vertalen zich in een grotere uitval van personeel: minstens zes procent van de medewerkers is momenteel niet beschikbaar voor het werk wegens coronabesmetting of quarantaine. Dat resulteert in een negatieve impact op de bedrijfsactiviteiten met vijf procent. Dit zijn gemiddelde cijfers over alle sectoren heen. In productiesectoren is de situatie vaak nog prangender.

 

Telewerk

Het aantal telewerkers is toegenomen: 42 procent  van alle medewerkers die aan de slag is, doet aan telewerk. In de maand oktober bedroeg dat aandeel dertig procent. 'Hiermee zitten we opnieuw op het niveau van gemiddeld veertig procent telewerk zoals in de vorige lockdowns. Dit betekent dat ook nu weer bedrijven het verplicht telewerk - met één terugkomdag per week - nauwgezet opvolgen', vervolgt Leten.

 

Personeelskrapte zet druk op lonen

De personeelskrapte blijft ongewijzigd erg groot. Negen op de tien werkgevers die willen aanwerven, hebben moeilijkheden om personeel te vinden. Om toch medewerkers te kunnen aantrekken, ervaren bedrijven meer dan vorige maand druk richting loonsverhoging, premies en betere salarisvoorwaarden voor nieuwe werknemers. Johann Leten: 'Samen met de sterke loonindexeringen die voor de deur staan, levert dit een gevaarlijke cocktail op voor onze bedrijven. De arbeidsmarkt moet met alle mogelijke middelen worden afgekoeld om zware problemen voor onze economie te vermijden.'

 

Verder herstel in 2022

Ondanks de vierde golf - en de problemen met toeleveringen en personeel - hebben ondernemingen positieve verwachtingen voor 2022. De omzet is vandaag gemiddeld boven het precrisisniveau van 2019 geklommen. De verwachting is dat de omzet gemiddeld met zes procent stijgt in het komende jaar.

'Het lijkt erop dat onze economie ook deze vierde golf zal doorstaan. Desalniettemin zullen een aantal sectoren zoals de eventsector, cultuur, horeca, etc. in de komende weken nog sterke verliezen lijden. Daarom zijn adequate en gerichte beschermingsmaatregelen nodig, en ook een coronabarometer die perspectief geeft op lange termijn', besluit Leten.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren