Zoeken
 
 

Sneller leveren met eigen plasmasnijmachine


7 december 2021
Auteur:
Jerom Rozendaal
Door de aanschaf van een plasmasnijmachine kan er efficiënter ingespeeld worden op de wensen van de klant. Sanindus was al een tijd op zoek naar alternatieven om een snellere levertermijn aan hun klanten te garanderen. ‘Last-minute kunnen we nog nieuwe stukken snijden.’

Door de grote vraag van klanten wilde Sanindus uit Mortsel levertermijnen verkorten. ‘Enerzijds hadden wij te maken met onze eigen planning, anderzijds waren wij ook nog afhankelijk van de planning van externe leveranciers. Zij hadden bijvoorbeeld vijf tot vijftien dagen nodig om de stukken te snijden, wat wij volledig begrijpen maar dit was tegelijkertijd moeilijk om aan de klant uit te leggen.' Aan het woord is Raf Van Leuven, projectleider bij Sanindus, uit Mortsel. Het piping bedrijf is gespecialiseerd in industriële pijpleidingen uit staal, inox en kunststof. Het is voornamelijk werkzaam voor openbare werken en industrie en ontwerpt, bouwt, levert en installeert leidingwerksystemen. ‘Je kunt ons loodgieter van de industrie noemen', stelt Van Leuven. ‘Vandaar ook de naam Sanindus, een samentrekking van sanitair en industrie.' Het bedrijf, dat in 1995 opgericht werd in de garage van de eigenaar, is actief in sectoren als waterzuivering, skidbouw, productieleidingen, persluchtinstallaties, baggerleidingen en ventilatie.

 

Plasmasnijmachine

Om flexibeler te zijn, en korter op de bal te kunnen spelen, was het bedrijf al een tijdje op de uitkijk naar een snijmachine, waarbij ook een fiberlaser kortstondig de revue passeerde. Maar deze investering woog volgens interne berekeningen niet op tegen de opbrengsten. Van Leuven: ‘Wij hebben niet zo veel snijwerk dat een lasermachine uit kan. Dat zijn machines die volcontinue moeten draaien.' De plannen werden in daden omgezet toen zich een groot project van Oil tanking aandiende begin 2020. ‘Daar was veel snijwerk aan verbonden waardoor er besloten is om over te gaan tot de investering', vertelt de projectleider. De keuze viel uiteindelijk op een Swift-cut plasmasnijmachine waar platen van 1500x3000 op gesneden kunnen worden tot een dikte van 20 millimeter.

 

rsfRaf Van Leuven, projectleider bij Sanindus en Rached Taheri van Wouters Cutting & Welding voor de Swift-cut plasmasnijmachine. (Foto: Jerom Rozendaal)

 

Aankoopprijs

De plasmasnijmachine werd in eerste instantie ingeschakeld om bevestigingsvoeten te maken voor het leidingwerk dat het bedrijf bouwt. ‘Een extreme nauwkeurigheid is daarbij niet zo belangrijk, waardoor de plasmasnijmachine meer dan voldoet. Voorheen kochten we gelaserd snijwerk in, maar dat was eigenlijk helemaal niet nodig.' In tegensteling tot een fiberlaser die al gauw richting de honderdduizend euro loopt, beginnen de instapmodellen van de plasmasnijmachines bij 25.000 euro. De aankoopprijs van de zwaardere versie van Sanindus lag iets hoger. Zij konden de aankoopprijs drukken omdat ze al in het bezit waren van een Bugo buisbewerkingssysteem waarmee gaten in buizen gebrand worden ter voorbereiding op het laswerk. De plasmasnijmachine staat opgesteld in een haakse hoek samen met de Bugo machine in het atelier van de leidingenspecialist. De voedingsdraden kunnen zo makkelijk van beide machines naar de bron verbonden worden. ‘Dat werkt perfect', aldus Van Leuven die aangeeft dat de nieuwe snijmachine zeer onregelmatige werkuren heeft. Na de aanschaf hebben wij hem drie weken lang bijna full time gebruikt, maar nu komt het wel eens voor dat hij twee weken stilstaat.'

 

Toeval

Bij toeval heeft de projectleider een toepassing ontdekt waardoor de machine ook ingezet kan worden voor de bewerking van kunststof en dan vooral HDPE, dat steeds meer gevraagd wordt door klanten. ‘De plasmabrander heeft ook een graveerfunctie. Deze gebruiken wij om kunststof stukken uit te tekenen. Dat gebeurde altijd met de hand en was tijdrovend. Nu wordt de tekening in de computer van de machine opgeladen en markeert de graveerpen de positie van de gaten. Deze worden daarna handmatig uitgeboord', legt hij uit.

 

Flexibiliteit

Een jaar na dato kijkt de projectleider tevreden terug op de aanschaf. ‘Afgezien van de extra kosten die aan extern snijwerk verbonden zijn, hebben we hiermee gewoon flexibiliteit in huis gehaald. Als we op locatie zijn en we komen onverwachte dingen tegen, dan kunnen dezelfde dag nog een tekening maken en de stukken uitsnijden. Vroeger bestelde je soms gestandaardiseerde stukken in de wetenschap dat je ze op de werf nog moest aanpassen om zo tenminste niet te hoeven wachten op de levering.' Voor de aanschaf van de machine werden ook veel stukken manueel gemaakt. ‘Maar nu wij een eigen machine hebben is dit ook minder geworden, alhoewel het voor een voetje natuurlijk ook niet logisch is om de machine aan te zetten', vertelt Van Leuven. De tekening van eenvoudige stukken neemt de projectleider voor zijn rekening, complexe ontwerpen worden door een extern tekenbureau omgezet in een CAD-file.

 

Relatief weinig

Volgens Rached Taheri, vertegenwoordiger van Wouters Cutting & Welding uit Ranst, dealer van Swift-cut in België, is het profiel van de eigenaars van plasmabranders vergelijkbaar. ‘Het gaat veelal om bedrijven die met de brander flexibiliteit in huis willen halen en die relatief weinig snijwerk hebben. Ik denk dat de gemiddelde snijbrander twee uur per dag aanstaat.'

 

swiftDe Swift-cut plasmasnijmachine staat bij een Bugo-machine zodat beide dezelfde bron kunnen delen. (Foto: Jerom Rozendaal)

 

Fabricage en montage

Van Leuven geeft aan dat het bedrijf momenteel geen nieuwe investeringen op het oog heeft, maar dat kan volgens hem snel veranderen. ‘De eigenaar van de zaak is erg machine-minded en staat altijd open voor nieuwe innovaties.' Als voorbeeld wijst hij naast de plasmabrander ook op het orbitale lastoestel dat in het atelier staat. ‘Dat werd gevraagd door een klant en in plaats van deze te huren, hebben we hem destijds aangeschaft. Omdat klanten nu weten dat wij zo'n machine hebben, krijgen wij meer opdrachten.'

Het werk van Sanindus is opgedeeld in productie en montage. ‘In negentig procent van de gevallen monteren we de leidingen die wij op maat gemaakt hebben', vertelt de projectleider. Het was vooral door de montagetak dat het bedrijf de uitbraak van corona vorig jaar gevoeld heeft. ‘Qua productie hadden we juist een aantal grote opdrachten binnen en was er volop werk, maar door de beperkende coronamaatregelen konden de installaties en montages niet plaatsvinden.' Door deze beperkingen had het bedrijf enkele weken tien van de vijftien werknemers op tijdelijke werkloosheid staan. ‘Daarna is het weer snel aangetrokken', vertelt Van Leuven die dan ook moeilijk kan inschatten of de omzet van het bedrijf onder corona geleden heeft. ‘Het werk gaat altijd erg in golven, hierdoor is het moeilijk in te schatten of we omzet verlies geleden hebben.'

 

Werkverspreiding

Door de golfbeweging van de werkdruk, waarbij het ene moment werk is voor dertig mensen en het andere moment voor vijf, is er een belangrijke taak weggelegd voor de werkplanner op het bedrijf. Deze moet er voor zorgen dat het werk zo goed mogelijk gespreid wordt. ‘Op zich kunnen we de rustigere periodes redelijk goed invullen met prefabs. Sommige onderdelen komen regelmatig terug, waardoor we een voorraad kunnen opbouwen', aldus Van Leuven die negen jaar werkzaam is bij het bedrijf. 

Behalve de toegenomen tijdsdruk die Van Leuven in het begin van het interview opmerkte, ziet hij ook de vereisten op gebied van veiligheid en traceerbaarheid steeds meer stijgen. ‘Het is daarom ook dat we weinig in de petrochemie doen. Wij doen het soms wel, maar zijn er eigenlijk te klein voor. Daar worden zoveel lasdossiers en andere stukken gevraagd dat je een heel administratief team moet optuigen.' Hij erkent dat dat dergelijke veiligheids- en opvolgingsdossiers ook in andere sectoren steeds meer opmars maken. ‘Het is daarom dat de dochter van de baas in het bedrijf is gekomen. Zij neemt dergelijke administratieve taken voor haar rekening', besluit hij.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren