Zoeken
 
 

Absenteïsme leidt tot tien procent productie-uitval


1 december 2021
Absenteïsme bij Vlaamse bedrijven leidt tot tien procent productie-uitval bij Vlaamse maakbedrijven. Dat stelt de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka en wordt ook door bedrijven bevestigd.

Ons land wordt overspoeld door een vierde coronagolf. De fabriek van Audi in Brussel ging maar liefst acht dagen dicht door een corona-uitbraak onder het personeel waardoor er te weinig mensen waren om het werk uit te voeren. Ook openbare vervoersbedrijven De Lijn en NMBS kampen met massale personeelsuitval en schrappen ritten door een gebrek aan chauffeurs.

 

Voka schat het absenteïsme door ziekte en quarantaine in Vlaanderen op vijf  tot zeven procent. 'Wie zich moet laten testen na symptomen of een risicocontact, moet doorgaans enkele dagen wachten op het afnemen van een test. Nadien verstrijken er nog enkele dagen tot de uitslag bekend is. Wie uiteindelijk negatief test, heeft een week in quarantaine gezeten', verklaart de werkgeversorganisatie.

 

Het absenteïsme vertaalt zich in een nog grotere terugval in de productiecijfers van productiebedrijven, aldus Voka. 'Doordat de productiesector onverwacht teveel medewerkers moeten missen, kunnen ze niet meer op volle capaciteit draaien. We merken in heel Vlaanderen dat productiebedrijven hun productie verminderen met tien procent of meer. In heel uitzonderlijke gevallen sluit een hele fabriek tijdelijk.'

 

Productievermindering van twintig procent bij landmachinebouwer

Deze productievermindering wordt bevestigd door maakbedrijven. CNH Industrial in Zedelgem, dat landbouwvoertuigen vervaardigd, spreekt bijvoorbeeld van een productieterugval van twintig procent. Het absentisme versterkt andere problemen die zich in de productie voordoen. Zo zijn er sinds de coronacrisis problemen met de aanlevering van onderdelen, vertelt CNH-woordvoerder Evelyne Vandevyvere. Zij zegt dat er dagelijks 100 tot 150 mensen afwezig zijn door ziekte of quarantaine. 'Dat is vijf procent van ons personeelsbestand.'

 

Voka heeft zijn hoop gevestigd op de nieuwe teststrategie die dit weekend werd afgesproken in de regering. Daarbij worden mensen die gevaccineerd zijn, niet meer twee keer getest na een risicocontact. Een test moet volstaan. 'Dat zou de druk op de testcentra en de labo's moeten doen afnemen, waardoor de quarantaines ook korter worden', aldus de woordvoerder van de werkgeversorganisatie.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren