Zoeken
 
 

Economie en werkgelegenheid overstijgen precorona tijdperk


1 december 2021
De Belgische economie heeft de coronacrisis voorlopig achter zich gelaten. Zowel de economie als de werkgelegenheid zitten op het precoronaniveau. Maakbedrijven lijken mee te profiteren.

De Belgische economie groeide in het derde kwartaal met twee procent. 'Voor het eerst sinds de aanvang van de COVID-19-crisis wordt het niveau van economische activiteiten van voor de crisis bereikt en licht overstegen', laat de Nationale Bank weten bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers.

 

De financiële instelling verklaart de economische groei door het herstel van de private consumptie met 6,3 procent. Deze stijging zou vooral te danken zijn aan de verbeterde gezondheidssituatie en de versoepeling van de gezondheidsmaatregelen in diverse sectoren. Naast het bruto binnenlands product profiteerde ook de werkgelegenheid mee van het economische herstel. In het derde kwartaal van 2021 is de binnenlandse werkgelegenheid met 0,7 procent toegenomen, oftewel 34.600 mensen vonden een baan. Inmiddels zijn er meer mensen aan het werk dan voor de coronacrisis.

 

Volgens statistiek van De Tijd is elf procent van de vijf miljoen mensen actief in de industrie. De dienstensector genereert het meeste werkgelegenheid (11%), terwijl het overige gedeelte van de werknemers verdeeld is over de bouw (6%) en de landbouw (1%).

 

Maakindustrie geremd door krapte op arbeidsmarkt

Ook de maakindustrie lijkt de coronadip verteerd te hebben, alhoewel de toevoer van grondstoffen en onderdelen blijft stokken en ook de kosten hoog oplopen. 'Ook het vinden van de personeel vormt een rem op de groei', vertelt Davy Fraiponts van het gelijknamige metaalbewerkingsbedrijf uit Zonhoven. 'Ook wij zitten op het niveau van voor corona.'

 

De meeste klanten van Metaalwerken Fraiponts zijn machinebouwers. 'Machinebouwers maken momenteel goede tijden door', vertelt de ondernemer die wegens onderbemanning zelfs al opdrachten heeft moeten afzeggen. 'Door corona is de vraag naar automatiseringsoplossingen gestegen. Bovendien krijg ik van mijn klanten te horen dat bedrijven productie terughalen uit het Verre Oosten en ook hiervoor worden machines ingezet.' Fraipoints heeft tien medewerkers in dienst, maar ruimte voor uitbreiding tot veertien.

 

Wat betreft de Belgische economie tot slot: de gestegen kosten hebben een grote impact op het inflatieniveau. De inflatie steeg in november naar 5,64 procent, het hoogste niveau sinds 2008. Dit heeft niet alleen tot gevolg dat het spaargeld bij particulieren en bedrijven verdampt, tevens liggen hierdoor hogere loonkosten voor werkgevers in het verschiet. In ons land wordt immers de automatische indexering van de lonen toegepast met het doel de koopkracht van de werknemer te behouden.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren