Zoeken
 
 

Bouw, voeding en chemie verwachten groei in 2022


22 november 2021
Tijdens de tweede sessie van Forecasting 2022, Unizo’s jaarlijkse event over de belangrijkste markt- en kostenevoluties voor de bedrijven in 2022, werd ingezoomd op drie belangrijke markten van de technologische industrie: de bouw, de voedingsindustrie en de chemie. Dit zijn de belangrijkste takeways.

‘De bouw verwacht in 2022 een groei van de productie van 3,5 procent.' Met dat goede nieuws rondden Hannelore Vanbilloen en Jean-Pierre Liebaert van de Confederatie Bouw hun presentatie af.

 

De groei wordt gedreven door de openbare werken, de relanceplannen, de herstellingen na de overstromingen deze zomer en... door uitvoering van de vele renovatieplannen die de mensen tijdens de lockdowns maakten. In de niet-residentiële bouw blijft het zo dat de groei van de bouw van bedrijfsruimtes minder stijgt dan de investeringen zelf. Dat is een tendens sinds 2010. Er waren een aantal meevallers in het segment van de handelsruimtes en opslagruimtes. Er lijkt geen daling te komen in de bouw van kantoorruimtes.

 

Rem

In de woningbouw was de daling van de productie tijdens de coronacrisis minder erg dan in de niet-residentiële bouw. De consument is niet op de rem gestaan. Hierdoor werd de daling van vergunningen zeer snel ongedaan gemaakt in 2021. In het segment van de renovatie was er naast een snel herstel, ook een structurele dynamiek. Tijdens de lockdown hadden de mensen tijd om te renoveren, om plannen te maken om te renoveren. En ze hadden ook geld dat ze niet konden besteden aan de horeca en aan reizen.

 

Voedingsindustrie

‘De voeding groeide in de eerste helft van 2021 met negen procent. De productie ligt nu een pak hoger dan in het begin van 2019', zei Carole Dembour van Fevia. Een groot deel van de omzetstijging is echter het gevolg van de toename van de prijzen van de voedselproductie. Die is op zijn beurt het gevolg van de gestegen prijzen van basisgrondstoffen. De voedingssector ziet nochtans een zeer verschillende evolutie in zijn distributiekanalen. De uitvoer en de handel van voedingsproducten kende nauwelijks hinder van de coronacrisis. De horeca daarentegen viel fors terug en zal 2021 afkloppen op een omzetniveau dat veertig procent lager ligt dan voor de coronacrisis.

 

Voor 2022 is de voedingsindustrie optimistisch. De bedrijven zien nog nauwelijks belemmeringen op de industriële productie. Men is wel zeer bezorgd over de druk op de marges. Als gevolg van de toenemende prijzen van de voedingsgrondstoffen (suiker, olie, graan, vlees en melkproducten), de forse stijging van verpakkingsmaterialen zoals plastiek en aluminium en, last but not least, de explosie van de transportkosten van containers, zullen ook de verkoopsprijzen in de voeding onder opwaartse druk komen te staan om de gestegen kosten door te rekenen.

 

Op langere termijn dreigt ook, net als in de technologische industrie, een forse rem op de productie te komen door het tekort aan (hoog)(geschoold) personeel. Het aantal vacatures in de voedingsindustrie staat op recordhoogte. Met de actie #FoodHeroes wil de federatie Fevia hier iets aan doen. Andere oplossingen zoals het flexibeler maken van de arbeidscontracten en het investeren in productiviteitsverhogende technologieën staan eveneens hoog op de agenda van de voedingsindustrie. Dat is dus zeker goed nieuws voor de leden van Agoria.

 

Chemie

‘De chemie is al helemaal hersteld van de negatieve gevolgen van corona. Tijdens het eerste semester groeide de sector met negentien procent', stelde Frédéric Druk van essenscia. De groei is onder andere afkomstig van de forse stijging van de uitvoer van vaccins, maar ook de productie van chemische producten en de kunststofverwerking deden het in de eerste helft van 2022 zeer goed. De investeringen zijn in het coronajaar 2020 naar het recordniveau van 2,3 miljard euro gestegen. Nooit eerder investeerde dechemische industrie op dit niveau.

 

In de eerste helft van 2021 was er een verdere toename van de investeringen met 24 procent, dus het ziet ernaar uit dat ook in 2022 het investeringsniveau een nieuwe piek zal noteren. Op middellange termijn zal dit hoge investeringsniveau wellicht niet gehandhaafd kunnen blijven, want de gemiddelde bezettingsgraad van de capaciteit in de chemie ligt met 76 procent nu al drie jaar lang ver onder de magische grens van tachtig procent, alsook onder het historisch gemiddelde van 79,5 procent.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren