Zoeken
 
 

Infrabel plaatst bestelling van 7,2 miljoen euro bij Waalse machinebouwers


13 oktober 2021
Spoorinfrabeheerder Infrabel heeft een bestelling geplaatst van 7,2 miljoen euro bij twee Waalse machinebouwers voor de bouw van achttien werktreinen.

Infrabel heeft de eerste werktrein van Waalse makelij in gebruik. Deze werktrein is onderdeel van een bestelling van zeventien werktreinen die de spoorinfrabeheerder recent plaatste bij twee Waalse machinebouwers.

 

De machines vallen uiteen in twee types: de eerste werktrein is een zogeheten loswagen, waarmee grote hoeveelheden ballast naar de werf getransporteerd kunnen worden. De tweede is de spoorlaadmachine en dient om spoorstaven te vervoeren. Met deze werktrein kunnen twee personen vlot en veilig spoorstaven laden en lossen terwijl hier vroeger zes mensen voor nodig waren.

 

Infrabel had - zoals voorgeschreven - een tender op Europees niveau uitgeschreven voor de productie van de werktreinen. Op deze offerteaanvraag hadden enkele zeer grote industriële spelers gereageerd. Het was echter het voorstel van de Waalse machinebouwers CML Industries uit Libramont en Daxi nv uit Jumet die er met kop en schouders bovenuit staken. De machines worden in de buurt van het station van Libramont geassembleerd.

 

De spoorlaadmachine, die door de Waalse constructeurs ontworpen werd, dient voor het vervoeren van kleine stukken spoorstaven. Elk jaar vernieuwt Infrabel zo'n 600 kilometer spoorstaven. De werktrein van Waalse makelij kan 27 spoorstaven van 18 of 27 meter lang vervoeren. Voor de bediening van de machine zijn slechts twee personen nodig, terwijl dit er voor het huidige model zes zijn. De kostprijs per werktrein bedraagt 600.000 euro. Tegen 2022 moeten er acht exemplaren op het machinepark van Infrabel staan.

 

infrabel

Loswagens kunnen autonoom, zonder locomotief, werken. (Foto: nfrabel)

 

Ook de loswagens zijn uniek volgens de spoorinfrabeheerder. 'Daxi en CML Industries hebben een werktuig ontwikkeld waarmee tot 450 ton ballast met behulp van een kipwagen over twee keer vijf wagens kan worden verspreid', klinkt het. Het Waalse onderzoeks- en ontwikkelingswerk heeft een reeks verbeteringen ten opzichte van het bestaande materieel opgeleverd. Zo is er maar één persoon nodig om het materiaal te lossen. 'Een generator maakt het voertuig volledig autonoom, terwijl de huidige loswagens, die een beperkte capaciteit hebben, gedurende het hele werkproces gekoppeld moeten zijn aan een locomotief.'

 

Deze investering in de tien loswagens van 2,4 miljoen euro wordt in tien jaar afgeschreven voor materieel met een geschatte levensduur van veertig jaar. Infrabel spreekt derhalve van een 'economisch verantwoorde keuze' door zijn werkmateriaal te vernieuwen.

 

De Waalse bedrijven hebben een lang trackrecord als het gaat om ontwerpen van spoormachines. CML Industries, dat al meer dan dertig jaar actief is in de productie van mechanisch materiaal op maat, ontwerpt en bouwt uitrustingen en machines voor de spoorwegsector. De onderneming beschikt over een eigen ingenieursbureau en werkplaats. Ze bouwt en assembleert in Libramont. Naar aanleiding van de monsterbestelling heeft het maakbedrijf drie ingenieurs, twee bachelors en twee extra technici aangenomen. Het bedrijf heeft nu 25 mensen in dienst.

 

Daxi nv, uit Jumet bij Charleroi, leverde de spoorwagens voor de twee werktreinen. Daxi is actief in spoorinfrastructuur, ontwerp en verkoop van spoortoestellen, materieel en expertise, rollend materieel van wagens, locomotieven, takel- en handlingswerktuigen voor spoorwerken en engineering. Daxi heeft ongeveer tien mensen in dienst.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren