Zoeken
 
 

Opkomst Abiss symbolisch voor digisprong


Kortrijk, 13 oktober 2021
Auteur:
Jerom Rozendaal
De grote opkomst tijdens het Abiss netwerk event in Kortrijk lijkt symbool te staan voor de digisprong die Belgische maabedrijven de afgelopen tijd genomen hebben of willen nemen.

‘Vijf jaar geleden hadden bedrijven twijfels over de implementatie van het systeem, sinds een jaar is iedereen ermee bezig', vertelt Alexis Piron, vertegenwoordiger van Yazzoom, dat machine-learning systemen levert aan de maak- en procesindustrie. Het IT-bedrijf springt op het Abiss netwerkevent in  het oog met een ouderwetse stoommachine die voor de stand is uitgestald en die is gekoppeld aan het machinelearning softwarepakket van het bedrijf.

 

Als de indicator aangeeft dat het machinepark vertraging oploopt, oliet Piron de stoomwals waarna de machine soepeler loopt en de vertraging afneemt. 'Met ons softwarepakket, dat data verzamelt en interpreteert, kunnen bedrijfsprocessen verbeterd worden. Het werkt op basis van historische data. Als het machinepark afwijkende waardes vertoont, reageert het programma', vervolgt Piron, die onder andere Duracell, Tenneco, Smurfit Kappa en Agfa tot zijn klanten mag rekenen.

 

yazzoom

De stoommachine voor de stand van Yazzoom behoort tot de fysieke blikvangers op de beurs (Foto: Jerom Rozendaal)

 

De recente groei van Yazzoom is symbolisch voor de digitale sprong die maak- en productiebedrijven de afgelopen jaren hebben gemaakt. Waar enkele jaren geleden nog de wenkbrauwen opgetrokken werden als het ging over digitalisering en automatisering, slaat Industrie 4.0 tegenwoordig de klok.

 

Industrie 4.0 kan niet alleen ingezet worden om het productieproces te optimaliseren, het kan tevens resulteren in nieuwe producten. ‘Door het gebruik van Internet of Things, het koppelen van machines en de verzameling van data kunnen nieuwe, smart producten ontwikkeld worden', vertelt Koen Vanwalle, accountmanager van IT-dienstverlener Savaco uit Kortrijk, dat ‘domme' machineparken slim maakt door onder andere sensoren en software te installeren.

 

‘Wij hebben bijvoorbeeld voor onze klant - een producent van verpakkingsinstallaties - sensoren aangebracht op de rol plastic waarmee verpakkingen gemaakt worden. Als deze rol bijna op is, krijgt onze klant een signaal en kan hij met de klant contact opnemen. Op deze manier is hij begonnen met de verkoop van verpakkingsmateriaal, iets wat hij voorheen niet deed. Ook hebben we sensoren aangebracht op landbouwvoertuigen om tijdig onderhoud te kunnen voorzien.'

 

Bovenstaande bedrijven waren twee van de 67 standhouders die op de Abiss netwerkbeurs in Kortrijk vertegenwoordigd waren. Maar liefst 745 bezoekers waren fysiek naar het event afgezakt en 327 geïnteresseerden waren digitaal present. Uit de gegevens van beursorganisator IndustrialFairs bleek dat de aanwezigen (veelal beslissingnemers) uit sterk uiteenlopende sectoren afkomstig waren, uit alle geledingen bedrijven. Zo kwam een kleine vijftien procent van de bezoekers uit de IT & Digital assets afdelingen, 13,3 procent van engineering en design, 12,7 procent van productie. 10,9 procent van de bezoekers was logistiek expert en 10,3 procent kwam van de marketing, sales en of hr-afdeling.

 

industeial Bij de expert classes vertelden brancheorganisaties, kenniscentra en bedrijven over nieuwigheden en hun eigen doorlopen digitaliseringstrajecten (Foto:Industrialfairs)

 

'Na anderhalf jaar met maatregelen en beperkingen was de netwerkhonger groot bij velen', becommentarieert beursmanager Sven Mollie van Industrialfairs de drukte op de beursvloer. 'Het was dan ook een uitermate gezellig weerzien van velen. Het bevrijdend gevoel om ongeremd te kunnen converseren en netwerken was sterk aanwezig.'

 

Hij benadrukt dat er niet enkel fysiek geconnecteerd werd. Ook Abiss Digital - de digital twin van het fysieke event - was een groot succes volgens hem. '327 unieke digitale bezoekers volgden minstens een van de expert classes of demo's. Een duidelijk teken dat de knowhow en het aanbod van onze experten en technologiepartners dusdanig gesmaakt werd, dat ook wie niet fysiek kon afzakken, de tijd nam om digitaal een bezoek te brengen.'

 

Mollie vertelt dat Abiss Digital beschikbaar blijft voor wie het event niet live kon volgen. Alle expert classes en demo's zijn terug te kijken op de website. Ook digitale interactie met de exposanten en technologiepartners blijft nog mogelijk op het digitale platform.

 

Nadat Industrialfairs vorige maand al Machineering organiseerde in Brussel, zijn inmiddels de voorbereidingen voor Indumation.be, volgend jaar van twee tot vier februari in Kortrijk Xpo, in volle gang. De Belgische factory, process & infrastructure automation show kent dezelfde opzet als Abiss met een fysiek alsook een digitaal luik. Ook prikte de organisatie al een datum voor de volgende Abiss: donderdag 6 oktober 2022.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren