Zoeken
 
 

Samoy beantwoordt gestegen vraag naar series met gerobotiseerde plooibank


Izegem, 6 oktober 2021
Auteur:
Jerom Rozendaal
Het West-Vlaamse metaalbedrijf Samoy uit Izegem heeft geïnvesteerd in een Xpert 80 plooibank van Bystronic met robotbelading. Hiermee wil het tegemoetkomen aan de gestegen vraag naar serieproductie.

‘Vroeger was een serie van 500 stuks al veel, maar tegenwoordig krijgen we bestellingen van 1.000, 2.000 tot 10.000 stuks', verklaart Jelle Hendriks, zaakvoerder van plaatbewerker Samoy uit Izegem. Het was de reden dat het bedrijf recent investeerde in een gerobotiseerde plooibank van Bystronic. De Xpert 80 plooibank behoort tot de kleinere uit het gamma van de Zwitserse machinebouwer en weegt vier ton.

 

Vanuit de buigcel die aan de plooibank verbonden is, laadt de robot de stukken in. Na afwerking neemt de robotarm de geplooide onderdelen eruit om deze vervolgens op een transportband te leggen. Aan het einde van de transportband worden dan de stukken ingepakt en naar de klant verstuurd.

 

Hendriks legt uit dat de vraag naar serieproductie is toegenomen sinds het bedrijf werkt met een geautomatiseerde ponsbank van Finnpower, waardoor het zeer concurrentiële prijzen kan bieden. De geponste en ook gelaserde stukken vergen vaak een nabewerking met de plooibank. Voorheen werd er manueel geplooid, maar met de geautomatiseerde nieuwkomer in het machinepark is de capaciteit behoorlijk uitgebreid.

 

Door de gestegen vraag naar grotere series, heeft Samoy ook de coronacrisis goed doorstaan. Wat heet: ‘We hadden vorig jaar zeventien procent meer omzet en ook dit jaar verwachten we op een soortgelijke groei uit te komen', vertelt de zaakvoerder die behalve zichzelf nog vijf man op de loonlijst heeft staan.

Het bedrijf, dat actief is in ponsen, laseren, plooien, waterstraalsnijden en lassen, levert aan verschillende industrieën, maar machinebouwers en leveranciers van industriële koelinstallaties zijn de belangrijke klantenkring. 'En als het om serieproductie gaat, is er vooral veel vraag vanuit de serrebouw.'

 

samoy Samoy maakt sinds 1963 kippengrillen. Door corona is de verkoop van gegrilde kippen sterk gestegen.

 

Sinds de jaren vijftig producent van kippengrillen

Niet alleen de toeleverantie - goed voor zeventig procent van de omzet - loopt als een tierelier. Ook de verkoop van kippengrillen, oftewel braadspitten liep tijdens corona zeer goed. Het betreft een nevenactiviteit van het familiebedrijf. ‘Wij zijn nog het enige Belgische bedrijf die deze grillen volledig in België maakt', vertelt de zaakvoerder trots.

 

Tijdens corona was er volgens hem veel zeer veel vraag naar braadkippen. ‘De horeca was gesloten en mensen wilden toch kant-en-klaar eten mee naar huis nemen.' Door de grote vraag naar braadkippen was er natuurlijk ook een grote vraag naar kippengrillen.

 

De braadspitten, die in 27 modellen worden gefabriceerd, worden onder het handelsmerk Isabel vermarkt. Ze zijn vervaardigd uit rvs en branden op gas. Voor de productie worden bepaalde machines uit het machinepark ingezet.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren