Zoeken
 
 

ArcelorMittal Gent investeert ruim miljard euro in groene staalproductie


Gent, 29 september 2021
ArcelorMittal pompt 1,1 miljard euro in zijn fabriek in Gent in de bouw van een duurzame staalproductie installatie die op termijn nagenoeg geen CO2 meer uitstoot. Momenteel behoort de staalreus nog tot de grootste vervuilers van het land.

ArcelorMittal maakte de investering wereldkundig in aanwezigheid van de Vlaamse en Belgische regeringshoofden. Zowel de Vlaamse als de federale overheid doen een flinke financiële inspanning om de verduurzaming van staalproductie mogelijk te maken. Samen doen ze een investering van 1,1 miljard euro.

 

De ambitieuze, duurzame plannen betreffen de bouw van een installatie voor direct gereduceerd ijzer (DRI) van 2,5 miljoen ton en twee nieuwe elektrische ovens. Deze zullen parallel met de hoogoven werken die klaar is om afvalhout en plastics te gebruiken als alternatief voor fossiele koolstof.

 

Een DRI-installatie gebruikt aardgas en uiteindelijk mogelijk waterstof, in plaats van steenkool, om ijzererts te reduceren. De twee elektrische ovens zullen het ‘direct reduced iron' (DRI) en het staalschroot smelten, dat vervolgens in de staalfabriek zal worden omgevormd tot plakken en vervolgens verder zal worden verwerkt tot eindproducten.

 

Zodra de DRI-installatie en elektrische ovens gebouwd zijn, zal er een overgangsperiode zijn waarin de productie geleidelijk van hoogoven A naar de DRI-installatie en elektrische ovens zal verschuiven, waarna hoogoven A zal worden gesloten omdat deze het einde van zijn levensduur zal hebben bereikt. De ingebruikname van de nieuwe installatie is gepland tussen 2025 en 2027.

 

Zeventig procent minder CO2 uitstoot

De nieuwe De DRI-installatie zal zeventig procent minder CO2 uitstoten dan de huidige hoogoven en als er op termijn overgestapt kan worden van gas naar groene waterstof dan daalt de uitstoot tot bijna nul. Tegen 2030 zal dit leiden tot een vermindering van ongeveer drie miljoen ton CO2-emissies per jaar.

 

Eerder investeerde ArcelorMittal al 197 miljoen euro in de vernieuwing van zijn andere Gentse hoogoven die werkt op andere grondstoffen, zoals biokool, houtsafval en plastic. Met alle nieuwe technieken tezamen verwacht ArcelorMittal Belgium zijn CO2-uitstoot tegen 2030 met 3,9 miljoen ton per jaar kunnen verminderen. ‘Dit komt overeen met de broeikasgasemissies van 848.172 auto's die een jaar lang hebben gereden', laat het bedrijf weten.

 

Daarmee liggen de plannen in lijn met de eerder uitgesproken ambitie van ArcelorMittal om de CO2 uitstoot tegen 2030 te verminderen met 35 procent. Tegen 2050 wil het bedrijf volledig koolstofneutraal zijn. Momenteel behoren de huidige twee hoogovens in Gent tot de grootste vervuilers van België. Jaarlijks stoten ze 9,6 miljoen CO2 uit, acht procent van de totale uitstoot in ons land.

 

‘Investering belangrijk voor regio Gent'

Het is dan ook niet vreemd dat Alexander De Croo, Eerste Minister van de Belgische regering, zijn bewondering voor de plannen uit sprak: ‘Het is goed te zien dat sectoren met een grote voetafdruk ook de handen uit de mouwen steken door te investeren in innovatie om de uitstoot te verminderen en op lange termijn koolstofneutraliteit te bereiken. Deze belangrijke investering van ArcelorMittal in nieuwe technologieën is belangrijk voor de hele Gentse regio, voor het verkleinen van de voetafdruk van ons land, en toont aan dat het koolstofvrij maken van onze economie een collectieve inspanning is.'

 

Bij de presentatie van de nieuwbouwplannen was ook Aditya Mittal aanwezig, de CEO van ArcelorMittal wereldwijd. ‘De aankondiging van vandaag is het derde grote decarbonisatieproject dat we in de afgelopen twee maanden hebben aangekondigd, waaruit blijkt dat we stevige stappen zetten om onze activiteiten koolstofvrij te maken en, wat cruciaal is, om in het komende decennium sneller vooruitgang te boeken', zei hij.

 

De staalreus kondigde recent al aan ook een DRI-installatie te gaan bouwen op haar Spaanse site, terwijl ook Duitse en Franse vestigingen op de nominatie staan. Ook daar rekent het bedrijf op overheidssteun: ‘Geen van deze projecten zou mogelijk zijn zonder de steun van de overheid', aldus Mittal. ArcelorMittal baat in Europa zo'n vijftien hoogovens uit.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren