Zoeken
 
 

Grootste private ziekenhuisschip krijgt bedden in Antwerpen


Antwerpen, 15 september 2021
Het grootste private ziekenhuisschip van de wereld is aangemeerd in Antwerpen en wordt de komende maanden afgebouwd en voorzien van medische uitrusting.

De Global Mercy is 174 meter lang, weegt 37.000 ton, is twaalf dekken hoog en zal over enkele maanden tweehonderd ziekenhuisbedden tellen. Daarmee is het schip, dat eigendom is van de medische liefdadigheidsinstelling Mercy Ships, het grootste private ziekenhuisschip in de wereld.

 

Het nieuwe ziekenhuisschip zal ongeveer een half jaar lang blijven liggen aan het operationele hoofdkwartier van het Antwerpse Havenbedrijf , waar het helemaal wordt afgewerkt. Deze afwerking bestaat ook uit een medische uitrusting. Tegen februari 2022 moet het schip voorzien zijn van 199 bedden, zes operatiezalen, een laboratorium, scanners, maar ook een groot auditorium voor opleidingen aan lokale hulpverleners.

 

De boot werd in China gebouwd en kostte 200 miljoen dollar, zo'n 170 miljoen euro. Aanvankelijk zou het vaartuig in de Filipijnen worden afgebouwd, maar door corona heeft de eigenaar anders besloten. In Antwerpen wordt het ziekenhuisschip met open armen ontvangen. De werken die hier uitgevoerd zullen worden, zijn mogelijk door giften van de havengemeenschap. Zo doen bijvoorbeeld DEME, EDR Shipyard, Cuypers Vorkliften, transportbedrijf Aertssen en 5G-specialist Citymesh een duit in het zakje, hetzij in natura, hetzij met donaties.

 

Gratis medische hulp in Afrika

Na afbouw in Antwerpen zal het schip vertrekken naar Afrika waar het mensen in nood medische hulp zal verstrekken vanuit verschillende havens. Tijdens deze reizen zullen er meer dan duizend mensen aan boord zijn, waaronder 200 patiënten, 640 vrijwilligers en 200 dagwerkers. Het medische personeel aan boord werkt volledig op vrijwillige basis.

 

De medische liefdadigheidsinstelling leeft van donaties van bedrijven, overheden en private personen. Tijdens haar maidentrip van China naar Europa heeft het schip kosteloos het Suezkanaal kunnen passeren, een passage die normaal 300.000 euro kost. 'President Sisi van Egypte zou persoonlijk goedkeuring voor de vrije doorgang hebben gegeven', klinkt het bij Mercy Ships.

 

Mercy Ships heeft al langer de Afrika Mercy in de vaart waarmee het op jaarbasis 7.000 operaties verricht in havens in Afrikaanse landen. Ook hier zet het medisch personeel zich pro-deo in, dit wordt gefinancierd door donaties.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren