Zoeken
 
 

MIVB-spoorwerkplaats in Brussel krijgt opknapbeurt


Brussel, 7 september 2021
De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB start dit jaar met de renovatie van haar Centrale Werkplaats in Brussel. In de werkplaats wordt onderhoud en de voorbehandeling van de metro en tramrails uitgevoerd.

De renovatie van de Centrale Werkplaats, zoals de MIVB-spoorwerkplaats heet, start in de herfst van dit jaar. De opknapbeurt voorziet in de heraanleg van de werkplaats en de aanleg van een nieuwe toegangsweg.

 

De Centrale Werkplaats behandelt de tram- en metrosporen van de MIVB voor ze geplaatst worden op het net. De vestiging, die is uitgerust met tal van metaalbewerkingsmachines, draait dag en nacht en er werken in totaal 180 mensen. Zij onderhouden, buigen en lassen de sporen.

 

Ook stellen ze de metro- en tramsporen van tevoren samen in grotere modules, zodat ze sneller geplaatst kunnen worden op het net. De werkplaats zorgt ook voor het onderhoud van wissels en hun aandrijving. In 2020 produceerde de Centrale Werkplaats meer dan 43 kilometer sporen.

 

Industrieel erfgoed

De spoorwerkplaats aan het kanaal in Anderlecht werd rond de eeuwwisseling gebouwd en is onderdeel van het industrieel erfgoed van Brussel. De voormalige steenkoolcentrale werd in 1903 gebouwd door de Société des Tramways Bruxellois, de voorloper van de MIVB. Ze leverde de elektriciteit voor het tramnet. Dankzij haar ligging konden de kolen gemakkelijk via het water worden aangevoerd. De centrale sloot de deuren in 1942. De MIVB nam de locatie in 1954 over en richtte er haar werkplaats in.

 

spoor De spoorwerkplaats is uitgerust met verschillende metaalbewerkingsmachines en op de loonlijst staan 180 mensen waaronder bijvoorbeeld ook lassers. (Foto: MIVB)

 

Bij de renovatie van het gebouw wordt met de historische waarde rekening gehouden. De oude steenkoolsilo, die je kan zien vanop de oevers van het Kanaal Charleroi-Brussel, zal bijvoorbeeld behouden blijven. De silo is een van de laatste overblijfselen van de industriële periode en wordt ingericht als ontvangstlokaal. De oude directeurswoning aan de straatkant wordt volledig gerestaureerd en zal administratieve lokalen herbergen.

 

Behalve de werkplaats zal er ook een nieuwe toegangsweg worden aangelegd. Deze weg moet onder andere de levering en het vervoer van materiaal vergemakkelijken. Hij dient tevens als buurtweg voor voetgangers en fietsers tussen de Demetskaai en de Birminghamstraat.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren