Zoeken
 
 

Afgedankte gipsplaten via binnenvaart naar recyclagefabriek


Kallo/Moen, 7 juli 2021
Bouwmaterialenproducent Saint-Gobain is gestart met een proefproject waarbij afgedankte gipsplaten per binnenvaart vervoerd worden naar de recyclagefabriek van New West Gypsum Recycling in Kallo.

De Franse groep Saint-Gobain, die in België gipsplaten maakt, laat deze al jaren recycleren door New West Gypsum Recycling. Via een speciale techniek kunnen de gipsplaten eindeloos gerecycleerd worden, waarna ze weer terug op de markt gebracht kunnen worden.

 

Om het transport naar de recyclagefabriek te verduurzamen, heeft Saint-Gobain nu de handen ineen geslagen met de West-Vlaamse afvalverwerker Imog en New West Gypsum Recycling, en krijgt het ondersteuning van het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW), Multimodaal.Vlaanderen en Rebel.

 

Gipsplaten worden door private en publieke partijen (Intercommunales-recyclageparken) ingezameld. Voordien werd het afval individueel met de vrachtwagen vanuit West Vlaanderen naar Kallo vervoerd. In het pilootproject wordt een inzamelpunt voorzien op de site van Imog in het West-Vlaamse Moen. Zowel particulieren als professionele recyclagebedrijven zullen er hun gipsplaten kunnen aanleveren. Vanuit Moen wordt het materiaal dan via de binnenvaart over de Schelde naar Kallo vervoerd, waar de sites van Saint-Gobain en New West Gypsum Recycling gevestigd zijn.

 

Besparing van duizend vrachtautoritten op jaarbasis

Door de kaart te trekken van duurzaam vervoer via binnenvaart, kan Saint-Gobain per bootvracht containertransporten van de weg halen. Een schip kan in één keer 400 ton vervoeren, het equivalent van ongeveer zestien vrachtwagens van 24 ton. Bij succes van het pilootproject gaat het om ongeveer 30.000 ton gipsafval. Dat vertaalt zich in meer dan 1.000 ritten met vrachtwagens die vervangen worden door transport over water.

 

De betrokken partners streven ernaar om het pilootproject op termijn over heel België uit te rollen en verschillende inzamelpunten op te zetten om zo het transport van afgedankte gipsplaten verder te verduurzamen.

 

Saint-Gobain vervoert al sinds 2012 materialen via het water in België, maar ook naar Amsterdam en Spanje. Het pilootproject met de afgedankte gipsplaten is het eerste binnenlands transport over het water naar haar fabriek in Kallo.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren