Zoeken
 
 

Brexit geeft half jaar later nog steeds problemen


7 juni 2021
De internationale handel is er de voorbije weken niet eenvoudiger op geworden. De brexit blijft voor problemen zorgen. Grondstof- en onderdelenprijzen stijgen, de coronacrisis bemoeilijkt de handelsrelaties en leidt tot duurdere en mindere betrouwbare toelevering via zee, lucht, weg en spoor.
Agoria kijkt vooruit wat we in de komende maanden kunnen verwachten.

Aan Britse zijde blijft het chaos. NCTS werkt suboptimaal. Er zijn veel manuele handelingen nodig en er moet heel veel gecommuniceerd worden met Britse partners en de HMRC (de Britse douaneautoriteit). Vele Britse bedrijven, maar ook Europese bedrijven, begrijpen nog niet dat er geen EUR.1-documenten dienen opgemaakt te worden of hebben problemen doordat oorsprongsverklaringen moeten worden afgeleverd, maar dat deze niet zonder bijhorend GB of EU EORI-nummer dienen vermeld te worden.

De Britse douane helpt eigenlijk ook niet. Britse bedrijven kregen oorspronkelijk een half jaar om fouten in hun douaneaangiftes te regulariseren. Echter, de chaos is zo groot dat men er nu 6 maanden heeft bij gedaan. Dat wil zeggen dat goederen die zelfs nog op 1 juni 2021 naar de EU met foute douanedocumenten werden verstuurd, nog tot 31 december 2021 kunnen worden bijgewerkt zonder boetes of sancties aan Britse kant. Dat leidt tot problemen aan Europese zijde, zeker als de Europese klanten instaan voor de inklaring aan Europese kant.

Veel bedrijven hangen ook volledig af van hun logistieke partner, maar deze is enkel geïnteresseerd in een vlotte afhandeling en denkt niet noodzakelijk mee met de klant. De logistieke partner zal niet wijzen op onnodige kosten of fouten in de documenten. Daarom is er nood aan kennis in het eigen bedrijf.

Agoria krijgt veel vragen binnen over de logistieke kosten en de operationele problemen met de brexit. Daar komt straks een resem aan nieuwe administratieve taken bovenop wanneer men ook verplicht de hele waardeketen zal moeten in kaart brengen en screenen op schendingen van mensenrechten en de arbeids-, milieu- en gezondheidsstandaarden. Ook zij die in commerciële goederen met een potentiële militaire toepassing handelen, moeten rekening houden met een aangescherpte wetgeving vanaf augustus dit jaar.
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren