Zoeken
 
 

Benelux trofee voor thermisch verzinken uitgereikt (video)


1 juni 2021
Voor de dertiende maal heeft ZinkInfo Benelux haar tweejaarlijkse trofee voor thermisch verzinken uitgereikt . Uit de meer dan 70 inzendingen heeft de jury dit jaar 3 topprojecten bekroond die elk in hun categorie de mogelijkheden, de duurzaamheid en de zekerheid van thermisch verzinken alle eer aan doen. Over de drie categorieën heen werd ook de prijs voor circulair bouwen uitgereikt.

Aangezien er wegens de corona-maatregelen geen grote prijsuitreiking kan worden georganiseerd heeft Zinkinfo de 4 laureaten persoonlijk bezocht om hen de trofee te overhandigen. Zie de video onderaan dit bericht voor de uitreiking.

 
Net zoals bij de editie in 2019 werden er dit jaar 3 projecten in 3 categorieën bekroond: functioneel verzinken, esthetisch verzinken, duplexsystemen en de prijs voor circulair bouwen. De keuze tussen esthetisch verzinken en functioneel verzinken moet de dialoog tussen uitvoerder en verzinkerij bevorderen, zodat het verwachtingspatroon van de (eind)klant en het eindresultaat beter op elkaar zijn afgestemd. Daarnaast werd ook de aparte categorie voor duplexsystemen behouden en reikte de jury opnieuw de prijs uit voor het meest duurzame, zeg maar circulaire project.

In de categorie Functioneel Verzinken won de tropische kas voor Flora Botanischer Garden in Keulen. Doordat in het grootste gedeelte van de botanische tuin een tropisch regenwoudklimaat wordt nagebootst is de luchtvochtigheid erg hoog. Hiervoor moet de toe te passen staalconstructie goed beschermd worden tegen corrosie. Er is gekozen om de gehele staalconstructie te stralen en thermisch te verzinken met een minimale gegarandeerde laagdikte, volgens opgave van de klant. Dit in tegenstelling tot andere verfsystemen met als belangrijkste reden het staal zo goed mogelijk te beschermen tegen onder andere roestvorming.De jury noemt het 'zowel vanuit technisch als vanuit esthetisch oogpunt een zeer geslaagd project dat de troeven van thermisch verzinkt staal optimaal benut.'


Het stadsgebouw Melopee in Gent won in de categorie Esthetisch Verzinken. XDGA kiest zowel voor structuren als voor de afwerking het liefst voor "echte" materialen waarbij ze zo weinig mogelijk verstoppen. 'We vermijden -indien mogelijk- "kunstmatige" ingrepen die de eigenheid van materialen verbergen. Zo is bijvoorbeeld het aluminium enkel geanodiseerd in plaats van gelakt. In feite beschouwen wij verzinkt staal als het equivalent van ter plaatse gestort beton, het is een soort ruwbouwmateriaal dat unieke en interessante resultaten oplevert op voorwaarde dat de nodige aandacht wordt besteed aan de uitvoering en detaillering.' De jury zei over het project: 'Verzinkt staal is een soort ruwbouwmateriaal dat unieke en interessante resultaten oplevert op voorwaarde dat de nodige aandacht wordt besteed aan uitvoering en detaillering, wat hier zeker het geval is.'

 

De stationsoverkapping bij Mechelen won de trofee in de categorie Duplex. De opdracht bestaat uit de bouw van de stalen perronoverkapping van de sporen 11 en 12 in het treinstation van Mechelen en de bijhorende gevel, inkom en perronafwerking.Op vlak van corrosiebescherming is door de ontwerper resoluut de kaart getrokken voor bescherming met zink. De voorkeur van de ontwerper is hierbij steeds uitgegaan naar bescherming door thermisch verzinken, voor zover de afmetingen van de zinkbaden dit toelaten. Ruim de helft van in totaal 1000 ton structureel staal is gegalvaniseerd. De grotere bouwdelen van de luifel konden onmogelijk verzinkt worden, en zijn noodzakelijkerwijze beschermd door metallisatie, en luchtdicht afgewerkt. De verzinkte oppervlakken die in het zicht blijven, zijn nadien bijkomend geschilderd met een epoxy-polyurethaan verfsysteem in verschillende RAL kleuren wat de architect de mogelijkheid geeft om architecturale accenten te leggen. Andere verzinkte oppervlakken, die achteraf niet meer zichtbaar zijn, zijn enkel functioneel gegalvaniseerd zonder bijkomende schildering.


De jury noemt de overkapping zowel architecturaal als bouwtechnisch een huzarenstukje. 'Het verzinken van de uitkragende armen voor de gevelconstructie vormden een grote uitdaging die dankzij intensief overleg tussen ontwerper, staalbouwer en verzinker perfect werd uitgevoerd.'

 

De prijs voor circulair bouwen ging naar het Energie Kenniscentrum Leeuwarden

 

Laureaten BTTV 2021 from Zinkinfo Benelux on Vimeo.

 

 

Benelux trofee voor thermisch verzinken uitgereikt (video)'
Het stadsgebouw Melopee, aan de Oude Dokken in Gent won de trofee in de categorie Esthetisch Verzinken. (Foto: Zink info Benelux)
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren