Zoeken
 
 

Komt opleving van Metaalverwerking & Subcontracting in versnelling?


Vlaanderen, 26 mei 2021
In het eerste kwartaal van 2021 bleef de omzet van Metaalverwerking & Subcontracting dicht bij zijn waarde van eind vorig jaar en werd het peil van de voorgaande jaren nog altijd niet gehaald. De komende maanden zouden een gunstiger beeld kunnen opleveren aangezien in de enquêtes bij de ondernemingen een conjunctuurverbetering naar voren komt.
De versnelling in Metaalverwerking & Subcontracting, die in het derde kwartaal van 2020 werd ingezet, werd aan het begin van het jaar onderbroken. De omzet liep zelfs terug t.o.v. het vierde kwartaal van 2020. Daarmee blijft hij op een laag peil t.o.v. de voorgaande jaren. De conjunctuur is onvoldoende verbeterd om de langetermijnpositie van de sector te herstellen. Voor het eerst sinds medio 2018 stellen we echter een positief verloop op jaarbasis vast (+ 4%). Een groot deel van de ondernemingen deelt die vooruitgang want zes op de tien ondernemingen laten groei zien t.o.v. een jaar eerder.

Wat de deeltakken betreft, doet de metaalverwerking het nog altijd iets beter, met een stijging op jaarbasis van 5,5% in het eerste kwartaal. Subcontracting daarentegen heeft het moeilijker om zich te herstellen. Deze deeltak ondervindt met name de gevolgen van een sterkere focus op de lucht- en ruimtevaartsector.

 

Op naar een versnelling?

De NBB-barometer van de basisverwerking van metaal, die tot het begin van het jaar op een laag peil bleef, is de afgelopen maanden sterk gestegen. In april stak de brutocurve boven de plafonds van eind 2017-begin 2018 uit en werd het hoogste peil sinds maart 2011 opgetekend. Ook de afgevlakte curve, die de basistrend weergeeft, is opnieuw gaan klimmen. Er zijn echter nog enkele maanden van positieve ontwikkeling nodig vóór ze weer een gunstig peil haalt. Wat de verschillende indicatoren betreft, is de beoordeling van de bestellingen de eerste indicator die opnieuw een heel hoog peil heeft bereikt. De vraag die aan de sector wordt gericht, wordt sinds februari als sterk beoordeeld. Bovendien laten de prognoses voor de komende drie maanden zien dat een groot aantal ondernemingen optimistisch is over de ontwikkeling van de afzetmogelijkheden op korte termijn. Ook de beoordeling van de voorraden laat nu gunstiger waarden optekenen. De brutocurve blijft grillig maar laat toch zien dat er minder ondernemingen zijn die het moeilijk hebben om hun producten te verkopen.

 

De indicator van de werkgelegenheidsvooruitzichten ten slotte, die bijzonder onregelmatig is, wijst nog altijd op onzekerheid bij de ondernemingen. In april steeg de waarde van de indicator tot een absoluut record, maar de afgevlakte curve ligt nog steeds onder het langetermijngemiddelde.

Op basis daarvan mag worden verwacht dat de bedrijvigheid van Metaalverwerking & Subcontracting de komende maanden zal toenemen.

 

www.agoria.be

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren