Zoeken
 
 

VLAMEF: Tachtig procent Vlaamse metaalbedrijven meldt staaltekorten


Vlaanderen, 26 mei 2021
Tachtig procent van de Vlaamse metaalverwerkende bedrijven ervaart problemen met de toeleverantie van staal en noemt de situatie ‘nijpend’.

Dit blijft uit een rondvraag van VLAMEF, de beroepsvereniging van de Vlaamse KMO bedrijven in de metaalsector. ‘Wij lazen over bevoorradingsproblemen in de media en kregen ook van ons leden dergelijke signalen. Met deze rondvraag wilden we meer duidelijkheid krijgen over de omvang van de bevoorradingsproblemen', vertelt Johan van Loon van VLAMEF.

Uit de bevraging blijkt dat 80 procent van de bedrijven problemen ervaart met de bevoorrading van grondstoffen, vooral staal. ‘Veel bedrijven gaven aan dat het op dit moment nog wel lukt door te schuiven met orders en in te teren op de voorraad, maar dat het probleem op korte termijn echt nijpend wordt', vervolgt Van Loon.

 

Op het gebied van bevoorrading van elektronica, zoals chips, zijn er eveneens problemen onder de VLAMEF-leden die melding maken van lange levertermijnen. ‘Hier zien we dat 80 procent van de bedrijven die elektronische onderdelen nodig heeft in het productieproces in de nabije toekomst kampen met langere levertermijnen voor hun eindproducten.'

 

Wisselend herstel in de sector

Alhoewel veel metaalbedrijven momenteel overuren draaien en coronaschade voor een groot deel lijken in te lopen, benadrukt Van Loon dat er evengoed bedrijven zijn die nog moeilijk draaien. ‘Dat hangt sterk af van je activiteiten. Bouw je bijvoorbeeld winkelstellingen, en heb je dus te maken met een sector die lange tijd gesloten was, dat heb je het lastig.'

 

De coronacrisis heeft niet alleen impact op de zakelijke kant van een bedrijf, ook sociaal zijn de gevolgen immens. ‘Gelukkig lijken er in het najaar weer beursbezoeken mogelijk', aldus Van Loon. Ook VLAMEF moet zijn weg vinden in deze nieuwe situatie. Tijdens corona waren de gangbare netwerkbijeenkomsten niet mogelijk en heeft de brancheorganisatie geëxperimenteerd met webinars. ‘Veel van deze nieuwe toepassingen zullen blijven en een mix gaan vormen met fysieke netwerkbijeenkomsten', voorspelt de belangenvertegenwoordiger.

VLAMEF: Tachtig procent Vlaamse metaalbedrijven meldt staaltekorten'
Vlaamse metaalbedrijven zeggen dat de bevoorrading van staal nijpend wordt en dat het tekort aan chips lange levertijden tot gevolg heeft. (Foto: Tata Steel)
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren