Zoeken
 
 

Belgische bedrijven ergst getroffen door gijzelsoftware


12 mei 2021
Meer dan vier op de tien Belgische bedrijven zijn het afgelopen jaar getroffen door minstens één of meerdere cyberaanval. Nergens anders in Europa liggen de cijfers zo hoog.

Dit blijkt uit een rapport van de Britse verzekeraar Hiscox. Voor het internationaal vermaarde Cyber Readiness Report 2021 bevroeg Hiscox meer dan 6.000 bedrijven in België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Voor ons land gaat het om 525 ondernemingen.

 

Uit deze bevraging kwam naar voren dat 42 procent van de Belgische bedrijven het afgelopen jaar slachtoffer was minstens één cyberaanval. De grote meerderheid van hen (69 procent) werd geraakt door twee of meer aanvallen, bijna een vijfde (18 procent) zelfs door meer dan vijftien. Door corona is het aantal cyberaanvallen navenant toegenomen.

 

België behoort tot de meest getroffen landen van Europa samen met Duitsland. In beide landen kreeg negentien procent van de bedrijven die getroffen werden door een aanval, te maken met de gijzelsoftware. Het Europese gemiddelde ligt in het onderzoek op zestien procent, terwijl Nederlandse bedrijven met dertien procent tot de minst getroffen bedrijven horen.

 

Gemiddelde losgeldsom in België rond de 10.000 euro

In België kostten alle soorten cyberaanvallen bedrijven gemiddeld iets minder dan 10.000 euro volgens Hiscox. ‘Het hoogste bedrag dat een onderneming in ons land betaalde in 2020 was 496.323 euro', constateert de verzekeraar.

 

Het losgeld van de 241 bevraagde bedrijven die betaalden, bedroeg in totaal 7,3 miljoen dollar, meer dan zes miljoen euro. Het gemiddelde bedrag komt uit op zo'n 9.867 euro, stelt het rapport.

 

De coronapandemie heeft een sterke invloed op de cyberveiligheid. Doordat 56 procent van het personeel thuis werkt en meer zaken digitaal worden afgehandeld, zijn bedrijven gevoeliger geworden voor cyberaanvallen. Blijkbaar zijn bedrijven zich ook in toenemende mate bewust van hun gevoeligheid. Het onderzoek wees namelijk ook uit dat het gemiddelde bedrijf 21 procent van het IT-budget besteed aan cyberveiligheid, een stijging van 63 procent ten opzichte van vorig jaar.

 

Lees hier het volledige rapport.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren