Zoeken
 
 

Laagste aantal faillissementen in België sinds begin deze eeuw


12 mei 2021
Handelsinformatiekantoor Graydon meldt dat er in de voorbije maand bijna 500 Belgische bedrijven failliet zijn verklaard. Dat is een schijntje van de gebruikelijke stand van zaken en lijkt alles met de corona overheidssteun te maken te hebben.

Graydon noteerde voor de maand april 488 faillissementen in België. Dat zijn er meer dan in april vorig jaar, maar betreft nog maar een fractie van het normale conjunctureel verloop, aldus het onderzoeksbureau. ‘Zo noteerden we in april 2019 bijvoorbeeld 1.025 faillissementsuitspraken.'

 

De eerste vier maanden van dit jaar werden - net zoals alle maanden sinds maart 2020 - gekenmerkt door een bijzonder laag aantal faillissementen. Van januari tot april 2021 gingen er ‘slechts' 2.135 bedrijven over de kop: ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar betekent dat een daling van 35,2 procent. Dit betreft het laagste faillissementenvolume sinds begin deze eeuw.

 

Binnen de failliete ondernemingen ziet Graydon een oververtegenwoordiging van oudere bedrijven: ‘Op dit ogenblik is 13,7 procent van alle failliet verklaarde ondernemingen ouder dan 25 jaar.'

 

De daling van het aantal faillissementen vindt plaats in alle drie de gewesten. Over de eerste vier maanden van dit jaar noteert Graydon binnen het Vlaamse Gewest 1.145 faillissementen (-32,6%), in Wallonië zijn  dat er 622 (-28,2%) en in Brussel 345 (-51,9%). In Vlaanderen kent de provincie Antwerpen de grootste daling (-41,1%).

 

Overheidssteun en moratorium

Het lijkt erop dat het lage aantal faillissementen geen representatief beeld geeft van de staat van de Belgische economie en alles met overheidssteun te maken heeft. Veel bedrijven worden met financiële ondersteuning van de overheid op de been gehouden.

 

Graydon becijferde eerder dat ook het aantal faillissementen vorig jaar - ondanks de coronacrisis - een derde lager lag dan in 2019. Behalve de uitgebreide staatssteun bestond er vorig jaar ook een moratorium op faillissementen. Het onderzoeksbureau voorspelt hierom dat de ergste klap nog moet komen als de overheidssteun dadelijk wegvalt.

 

Download het volledige Graydon-rapport over het aantal faillissementen hier.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren