Zoeken
 
 

Voka: 'Opgelucht dat impasse in stikstofdossier is doorbroken'


4 mei 2021
Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is opgelucht dat de vergunningsstop tijdelijk is afgewend. De Vlaamse minister voor omgeving Zuhal Demir geeft haar administratie via een Ministeriële Instructie duidelijke richtlijnen over hoe de komende maanden om te gaan met vergunningsaanvragen. Een vergunningsstop die investeringen zou afremmen en dus onze economische relance en groei, is hiermee afgewend. Voka dringt wel aan op een definitieve regeling van het stikstofdossier voor het einde van dit jaar.

'Ondernemingen hebben rechtszekerheid nodig om te kunnen investeren. De impasse in het stikstofdossier zette tal van belangrijke investeringsprojecten op de helling. Dat kunnen we ons niet veroorloven, zeker niet in deze belangrijke maanden waarin de relance zich op gang trekt. We zijn opgelucht dat de minister tot een tijdelijke oplossing is gekomen, al blijft een definitief stikstofkader dringend noodzakelijk', zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.


Voka begrijpt dat er ingrepen nodig waren aan het regelgevende stikstofkader om aan de Europese natuurbeschermingsverplichtingen te voldoen. De Vlaamse minister voor omgeving komt met de Ministeriële Instructie tegemoet aan de problematische en acute situatie die was ontstaan nadat de Raad voor Vergunningsbetwisting in februari het voorlopige stikstofkader uit 2016 onderuit haalde. Tal van geplande investeringsprojecten werden hierdoor geconfronteerd met het vooruitzicht van een de facto vergunningsstop. Het gaat daarbij om investeringsprojecten in de industrie, bouw en infrastructuur, de energiesector en de agro-industrie.

 

Voka is opgelucht dat de Ministeriële Instructie is opgesteld op basis van objectieve cijfers. Er worden noodgedwongen bijkomende beperkingen opgelegd aan ondernemingen met een stikstof- of ammoniakuitstoot maar de industriële processen worden pragmatisch benaderd. Dat is logisch op basis van reeds geleverde inspanningen en rekening houdende met de werkelijke effecten op de natuur. Industriële activiteiten worden vandaag al bijzonder streng gereglementeerd en gemonitord. Dat heeft ervoor gezorgd dat onze industrie steeds minder milieubelastende stoffen uitstoot en dat de bijdrage van de industrie tot het stikstofprobleem verwaarloosbaar is. Minder dan 2% van de stikstofneerslag in Vlaamse natuurgebieden is vandaag afkomstig van onze industrie.

 

De rechtsonzekerheid die de afgelopen weken heerste, is nu voorlopig van de baan. Voka benadrukt dat de definitieve oplossing die nu tegen eind 2021 in het vooruitzicht wordt gesteld, echt noodzakelijk blijft. Ondernemingen hebben rechtszekerheid nodig op een zo lang mogelijke termijn. Zonder rechtszekerheid komen investeringsplannen op de helling te staan. In deze tijden van economische relance moeten we er alles aan doen om investeringen aan te trekken en te laten doorgaan. Daarom is ook een definitief stikstofplan hard nodig.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren