Zoeken
 
 

Recyclage katalysatoren doet winstverwachting Umicore exploderen


28 april 2021
Materialen- en recyclegroep Umicore profiteert van de enorme prijsstijging van rodium en palladium. Deze edelmetalen, die het uit gebruikte katalysatoren wint, brengen meer op dan goud en leiden tot een winstverwachting van bijna één miljard euro.

 

Terwijl de Belgische maakindustrie steunt en kreunt onder de hoge grondstofprijzen, doet materialengroep Umicore juist goede zaken. Het bedrijf kondigde een paar dagen geleden aan een operationele winst te verwachten dit jaar van bijna één miljard euro.

 

Verantwoordelijk voor de verassende winstverwachting zijn palladium en rodium, edelmetalen die Umicore recycleert uit afgedankte autokatalysatoren. De aanhoudende vraag, gecombineerd met de lage productie van de mijnen heeft geleid tot een ongeziene prijsstijging van palladium en rodium. Beide grondstoffen zijn al een tijdje duurder dan goud.

 

De grote vraag naar palladium en rodium heeft temaken met een verschuiving op de automarkt waar benzineautowagens aan marktaandeel winnen op diesels. Dat betekent dat ook de vraag naar autokatalysatoren voor benzinewagens een boost krijgt. Beide metalen zijn nodig om de uitlaatgassen van benzinevoertuigen te zuiveren.

 

Het bedrijf gaat ervan uit dat de prijzen voor edelmetalen rond het niveau van het eerste kwartaal van dit jaar blijven. Het maakt wel het voorbehoudt dat de vraag in de automobielsector niet moet afnemen.

 

Umicore is een wereldspeler in materiaaltechnologie. Het bedrijf met hoofdzetel in Brussel telt vier vestigingen in ons land. De winstsprong van Umicore wordt grotendeels gerealiseerd in de recyclagefabriek in Hoboken, bij Antwerpen, waar een reeks metalen wordt herwonnen uit onder meer elektronisch afval, restproducten van de industrie en autokatalysatoren.

 

Ook in Olen heeft het bedrijf een grote fabriek waar het onder andere materialen produceert voor hoogwaardige zonnecellen gebruikt in satellieten. Beleggers reageren enthousiast op de winstprognose. Het aandeel opende daags na de aankondiging met een winst van meer dan vijf procent op de beurs van Brussel, waarmee het boven de vijftig euro per aandeel sprong.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren