Zoeken
 
 

Meerderheid Limburgse ondernemers voor het eerst weer positief gestemd


Hasselt, 14 april 2021
Limburgse maakbedrijven zijn voor het eerst sinds de uitbraak van de coronacrisis weer positief gestemd. Dit blijkt uit de Polsslag Ondernemend Limburg (POL) van Unizo Limburg en VKW Limburg.

De impact van de recent verstrengde coronamaatregelen zullen nog moeten blijken, maar de Limburgse bedrijven tankten tijdens het eerste kwartaal van 2021 voldoende vertrouwen om de Polsslag Ondernemend Limburg (POL) van VKW Limburg en UNIZO Limburg voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis terug richting een positief cijfer te stuwen. Terwijl de POL op het dieptepunt, precies een jaar geleden, op -43,1 lag, bedraagt hij nu +1,2.

 

De POL betreft een soort van stemmingspeiling onder de Limburgse ondernemers, en wordt uitgedrukt in een getal tussen min honderd en plus honderd. Een positief cijfer duidt op groei, een negatief cijfer wijst op achteruitgang. De stemmingspeiling is gebaseerd op een enquête onder Limburgse bedrijven waarbij tien meerkeuzen vragen worden gesteld op het gebied van omzet, winst, tewerkstelling, investering en export.

 

Kijken de Limburgse ondernemers nog overwegend negatief terug op de afgelopen drie maanden, het komende kwartaal wordt wel degelijk een herstel verwacht. De verbetering van het sentiment bij de Limburgse bedrijven zet zich over alle indicatoren door. Omzet en investeringen wisten al in het voorbije kwartaal boven water te komen, voor het komende kwartaal wordt ook weer export- en tewerkstellingsgroei in het vooruitzicht gesteld.

 

Maakbedrijven gaan aan kop

Opvallend is dat vooral de Limburgse maakbedrijven positief gestemd zijn over het toekomstige herstel. Zij verwachten in het komende kwartaal de koppositie van de bouwsector te kunnen overnemen, getuige de prognose van +19,6. Daarmee is de productiesector het meest optimistisch gestemd over het tweede kwartaal van 2021.

 

Op de winstmarge na (-1,1) vertoont elk van de prognose-indicatoren een positief cijfer van om en nabij +20 of meer. Zo stijgt de prognose voor tewerkstelling van +0,0 naar +19,4, het hoogste cijfer van alle sectoren. Het voorbije eerste kwartaal werd met +5,8 ook reeds positief beoordeeld, goed voor een tweede plaats, na de bouwsector.

 

De sectoren die duidelijk achter de voorzichtige feesttemming aanlopen, zijn de detailhandel en de dienstensector. ‘Dat is logisch, aangezien het voor heel wat winkeliers, horeca-ondernemers, contactberoepers en de eventsector gewoonweg onmogelijk gemaakt wordt om te kunnen ondernemen', evalueert Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg, de negatieve stemming bij bepaalde sectoren.

 

Verschillen grote en kleine bedrijven

Alle bedrijfsgroottes verwachten een verdere verbetering in het komende kwartaal, maar het zijn de grootste bedrijven die hierin de kroon spannen met de hoogste vooruitzichten in meer dan drie jaar. Voor de kleinste bedrijven lijkt de weg naar positieve POL-cijfers echter nog erg lang.

 

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg, maakt zich zorgen over de spagaat die zich meer en meer aftekent tussen en binnen sectoren en tussen grote en kleine bedrijven. ‘Zo'n economie van twee snelheden mag niet te lang blijven duren. Want op die manier dreigen we niet alleen veel geld te spenderen aan de status quo om (fundamenteel gezonde) bedrijven door de crisis te blijven sleuren en mensen in tijdelijke werkloosheid thuis te laten zitten, maar we dreigen ook onze groeibedrijven ferm te fnuiken in hun ambities.'

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren