Zoeken
 
 

'Automatisering brengt geen efficiëntie verbetering, actiepunten wel'


Hasselt, 7 april 2021
In de jacht op Industrie 4.0 staren bedrijven zich blind op digitalisering en automatisering. Dat is de stelling van de kennisinstelling Sirris dat het belang van basis kennis van processen benadrukt.

In een reeks van seminars wil kennisinstelling Sirris terug naar de basis van verspaning ‘Wij constateren dat maakbedrijven zich blindstaren op technologie en industrie 4.0. Iedereen is tegenwoordig bezig digitalisering en automatisering. Hierbij worden de basisprincipes van het werk uit het oog verloren", vertelt Peter Ten Haaf, program manager precision manufacturing bij de kennisinstelling.


Volgens Ten Haaf is het een misvatting dat digitalisering en automatisering tot een efficiëntieslag leiden op een bedrijf. "Digitalisering en automatisering zorgen ervoor dat je realtime informatie beschikbaar hebt over je productieprocessen en dat je ook tijd wint, omdat je niet meer op zoekt hoeft te gaan naar informatie. Deze tijd moet je vervolgens inzetten om je productieprocessen aan te passen."


Het zijn deze acties die tot een verbetering van de efficiëntie leiden. "En om deze verbeteracties te kunnen uitvoeren, is het nodig dat je een basiskennis hebt van de processen. Alleen dan kun je data, die steeds meer gegenereerd wordt door machines, interpreteren en inzetten voor de aanpassing van processen", vervolgt Ten Haaf. Hij zegt digitale succesverhalen dan ook vooral te zien bij bedrijven die in eerste instantie hun verspaningsprocessen goed beheersen, van programmering tot spaan.


Automatisering brengt geen efficiëntie verbetering, actiepunten welPeter Ten Haaf, program manager precision manufacturing bij Sirris, tijdens de opening van de Sirris Pilootfabriek in Hasselt eind 2019

 

Terug naar de basis

Alhoewel het in de korte seminar van 45 minuten te ver draagt om uitgebreide kennisoverdracht te doen, hebben de sessies dan ook vooral als doel bedrijven bewust te maken van het belang van de beheersing van de basiskennis. "We willen eigenlijk terug naar de basis", vertelt Ten Haaf. Op 16 april trapt Sirris af met de webinar Gereedschapsslijtage.


In deze seminar komt het interpreteren van gereedschapsslijtage aan bod en hoe dit ook de digitale output beïnvloedt. Daarop volgende seminars gaan over snijcondities, nauwkeurigheid van bewerkingscentra en begrijpen van dynamisch gedrag. De serie over basisprocessen in de verspaning zal het hele jaar doorgaan. Voor de sessies later in het jaar worden nu onderwerpen bepaald en een programma opgesteld.

 Lees ook

Maakbedrijven massaal aanwezig bij opening Sirris pilootfabriek


'Automatisering brengt geen efficiëntie verbetering, actiepunten wel''
In hun streven naar automatisering en digitalisering moeten bedrijven de basiskennis niet uit het oog verliezen, stelt kennisinstelling Sirris. (foto Sirris)
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren