Zoeken
 
 

Europese industrie voor bouwmaterieel bleef stabiel en veerkrachtig in 2020


31 maart 2021
In 2020 hebben de bouwsector en de industrie voor bouwmaterieel in Europa blijk gegeven van grote veerkracht en herstelvermogen, waardoor de schade in de eerste jaarhelft kon worden beperkt. Een andere reden om optimistisch te blijven voor de nabije toekomst is de verwachte opleving van de bouw- en infrastructuuractiviteit dankzij het Europees herstelplan.
Dat stelt Agoria naar aanleiding van het economisch jaarverslag van het CECE (European Committee for Construction Equipment. In 2020 is de verkoop op de Europese markt voor bouwmaterieel met 6,4 procent teruggelopen. Die ogenschijnlijk bescheiden daling wordt verklaard door de sterke prestaties wat betreft licht en compact materieel met groot volume, waarvan de verkoop nauwelijks werd aangetast (- 3%). De verkoop van zware bouwmachines daarentegen kreeg een terugval van negentien procent te verduren in wat een zwaar jaar is gebleken. Minder dure machines werden tijdens de pandemie namelijk vrijwel even goed als anders verkocht terwijl investeringen in kapitaalsintensiever materieel leden onder de economische onzekerheid. Die economische cijfers zijn het resultaat van de combinatie van een verwachte conjunctuurvertraging na jaren van groei en een vertraging van de business als gevolg van de covidpandemie. In tegenstelling tot de voorgaande jaren lieten materieel voor grondverzet, wegenbouw en beton alsook torenkranen een vergelijkbare markttendens optekenen, ondanks de impact van de sterkere verkoop van licht materieel.

De start van 2020 lag in de lijn van de verwachtingen, met een afname van de markt met vijf procent in het eerste kwartaal - een cyclische vertraging zoals verwacht. In het tweede kwartaal begonnen de gevolgen van de lockdowns in heel Europa echter voelbaar te worden, waardoor de markt 28 procent onder het niveau van het voorgaande jaar dook. De daling van de verkoop in het tweede kwartaal weerspiegelde ook de impact van de vergelijking met het kwartaal in 2019, waarin de Bauma-vakbeurs plaatsvond en de gebruikelijke verkoopboost op korte termijn die daarmee gepaard gaat. Door de versoepeling van de lockdownmaatregelen in het derde kwartaal kwam de verkoop uit op een peil dat vergelijkbaar was met 2019. Het laatste kwartaal van het jaar bracht de verwachte verbetering van de vraag, met een toename van de verkoop in Europa met negen procent. Dit weerspiegelt ook de uitgestelde business van de eerste jaarhelft die uiteindelijk in het vierde kwartaal werd gerealiseerd.

 

Vanuit geografisch standpunt liet de verkoop op de markt in de meeste landen de weerslag van de pandemie en de lockdowns zien, al waren er ook enkele uitzonderingen. Met name de Italiaanse markt haalde hetzelfde verkoopniveau als in 2019 en de Turkse markt herstelde zich van zijn crash het jaar voordien.

 

Vooruitzichten voor 2021

Hoewel de onzekerheid van de macro-economische vooruitzichten op korte termijn aanhoudt, met nieuwe risico's als gevolg van de verspreiding van covidvarianten, blijft het businessklimaat in de Europese sector voor bouwmaterieel positief. Na maanden van verbetering ligt de index van het ondernemingsklimaat in de enquête voor de CECE Business Barometer in maart 2021 aanzienlijk hoger dan aan het begin van de pandemie in het voorjaar van 2020.

 

Een beduidende meerderheid van de fabrikanten verwacht dat de bedrijvigheid in de eerste helft van het jaar zal toenemen, en ook de tevredenheid over de business van het moment is sterk gegroeid. Bovendien neemt het aantal bestellingen bij Europese fabrikanten sinds december 2020 toe en ook de verkoop op de Europese markt gaat er goed op vooruit. Dit strookt met de toename van de verkoop van materieel in het vierde kwartaal van 2020.

 

Een groeiprognose van vijf procent voor de Europese markt voor bouwmaterieel is een realistische inschatting van de vooruitzichten voor 2021, maar in de context van aanhoudende onzekerheid en hoge absolute verkoopcijfers zou zelfs een vlakke markt in 2021 geen teleurstelling zijn. Verwacht wordt dat ook de wereldmarkt in 2021 een gematigde groei laat zien, maar door de volatiliteit van de Chinese markt en haar grote invloed op het algemene resultaat is het moeilijk om betrouwbare cijfers voor de groei in de wereld te geven. Op middellange termijn wordt de industrie voor bouwmaterieel geconfronteerd met verschillende grote risico's. Een van die risico's is dat de stijgende schulden in veel landen een probleem zullen worden omdat investeringen in openbare infrastructuur zullen lijden onder de invoering van bezuinigingsmaatregelen.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren