Zoeken
 
 

Agoria: 'Duits loonakkoord schaadt concurrentiekracht Belgische bedrijven'


31 maart 2021
Bart Steukers, CEO van Agoria, noemt het Duitse loonakkoord slecht nieuws voor de concurrentiekracht van de Belgische bedrijven. De werknemers in de Duitse metaal- en technologiesector krijgen maximum 2,5 procent meer loon. De Duitse sociale partners sloten daar vandaag een akkoord over.

'Het maximum van 2,5 procent loonopslag is te vergelijken met de 3,2 procent die de vakbonden in België als onvoldoende beschouwen. Voor ons land betekent dit een verlies van competitiviteit tegenover onze buurlanden. En al heel zeker voor onze industrie die zeer exportgevoelig is. De bedrijven in de technologische sector doen de helft van de omzet van hun activiteiten via export. Dit betekent voor ons dus onvermijdelijk minder economische groei en verlies van banen', aldus Steukers.

 

Het Duits akkoord voorziet in een loonstijging die bestaat uit twee premies op twee jaar tijd: een premie van vijfhonderd euro nu en een premie van 18,7 procent van het maandloon in september 2022. Er is ook een mogelijkheid voor een bijkomende premie van 27,9 procent van het maandloon in 2023. Concreet komt dit overeen met 2,5 procent aan premies - wat minder is dan 2,5 procent loonsverhoging. Er komt ook een automatisch systeem van uitzonderingen voor bedrijven die het door corona moeilijk hebben.

 

Bart Steukers, (de nieuwe) CEO van Agoria: 'We mogen er nog niet aan denken dat ook het inflatierisico opwaarts is. Duitsland heeft zich daar alvast tegen gewapend. Bij ons zal de stijgende inflatie onmiddellijk doorgerekend worden. Daar gaat ons plan om via economische groei zeshonderdduizend jobs tegen 2030 te creëren en zo de tachtig procent werkgelegenheidsgraad te halen waar al onze overheden terecht naar streven. Ik roep de vakbonden dan ook op om geen verdere tijd te verliezen met stakingen en economische onrust, en terug aan tafel te gaan. We moeten het voorbeeld van Duitsland volgen. Duitsland toont ons alvast de zin van verantwoord sociaal overleg en de onzin van staking', besluit Steukers.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren