Zoeken
 
 

Daling in Duitse metaalomvormingstechnologiesector lijkt gestopt


29 maart 2021
Voor het eerst sinds de herfst van 2018 was er aan het begin van het jaar een sterkere stijging van 29 procent in orders voor Duitse fabrikanten voor vormtechnologie. Daarmee lijkt de terugval in de sector voorlopig gestopt.
Dat meldt de branchevereniging VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken). Metaalvormtechnologie maakt ongeveer dertig procent uit van de productie van gereedschapsmachines en is daarmee kleiner dan de verspanende sector. Machines voor vormtechnologie omvatten persen, buigmachines, ponsmachines en draadbewerkings- en verwerkingsmachines. Pers- en ponstechnologie wordt bijvoorbeeld gebruikt bij grotere en langduriger projecten in de automobielindustrie. Apparatuur voor buigen en ponsen daarentegen wordt gebruikt door een breed scala van plaatverwerkende klanten.

'De projectbusiness van de vervormingstechnologie heeft vaak neerwaartse trends in de verspaning kunnen tegengaan en zo de industrie als geheel op koers kunnen houden', aldus Dr. Wilfried Schäfer, uitvoerend directeur van de VDW. Met de stijging begin dit jaar is de sector er echt nog niet, de orders die de sector in 2020 als geheel ontving lagen nog 29 procent lager dan in het voorgaande jaar. De orders uit Duitsland daalden met twintig procent en buitenlandse orders liepen met een derde terug.

Maar de cijfers van 2021 doen 'de hoop op een einde van de neergang stijgen', aldus Schäfer.

'Bekistingstechniek presteerde vorig jaar op een vergelijkbaar niveau als de industrie in zijn geheel', aldus Schäfer over het resultaat. 'Zij is niet alleen getroffen door de terughoudendheid van de auto-industrie om te investeren, maar ook door de crisis in de luchtvaart en het algemeen lage investeringsniveau als gevolg van de coronapandemie. Ondanks een daling van twintig procent hielden de binnenlandse orders beter stand dan die van de werktuigmachine-industrie in haar geheel, die een daling van 35 procent liet optekenen', voegde hij eraan toe. Dit was vooral het geval in het vierde kwartaal, toen de plaatbewerking weer aantrok.

In 2020 produceerde de sector vervormingstechnologie machines ter waarde van 2,2 miljard euro. Dit betekende een daling van 29 procent. Ruwweg 57 procent van de productie wordt geëxporteerd. De export zelf daalde vorig jaar met 27 procent. Het belangrijkste afzetgebied, goed voor bijna de helft van de totale omzet, is Europa, gevolgd door Azië met dertig procent en Amerika met twintig procent. Verreweg de grootste afzonderlijke afzetmarkten zijn China en de VS. Van de twintig belangrijkste markten zijn de enige twee die vorig jaar een stijging te zien gaven, het VK met een kleine stijging van twee procent en Canada met een dubbelcijferige stijging van 73 procent.

Het binnenlands verbruik, de verkoop en de invoer daalden met ongeveer dertig procent. De lijst van topleveranciers gaf een gevarieerd beeld te zien. De vijf belangrijkste importeurs - Zwitserland, Italië, Oostenrijk, China en Frankrijk - lieten dalingen met dubbele cijfers optekenen, terwijl Nederland, Zweden, Brazilië en Portugal - die alle tot de top 20 van leveranciers behoorden - aanzienlijke winsten boekten.

De bezettingsgraad bedroeg gemiddeld 73 procent in 2020, tegenover 82 procent het jaar daarvoor. Begin 2021 was er echter sprake van een licht herstel tot 78 procent.

Bij internationale vergelijking neemt de Duitse metaalvormtechnologiesector een vergelijkbare positie in als die van de gereedschapsmachine-industrie als geheel: in 2019 pakte Duitsland de gouden medaille voor export en zilver voor productie en consumptie, in de laatste twee gevallen achter China. In alle aggregaten boekten beide landen verliezen, hoewel China het slechter deed. Niettemin zijn de productie en consumptie van China zo duidelijk dat zelfs verliezen met dubbele cijfers de positie van China niet in gevaar kunnen brengen.

'De prognose van dit jaar voor de bekistingstechnologie weerspiegelt die van de industrie in haar geheel', zegt Schäfer. De VDW verwacht dat de productie in de gereedschapsmachine-industrie in 2021 met zes procent zal groeien tot ongeveer 12,6 miljard euro. De prognose wordt ondersteund door het verbeterde sentiment in de economie op basis van de ifo Business Climate and Purchase Managers Index PMI, de grote inhaalvraag wereldwijd voor investeringen en de Chinese grootmacht. China heeft de pandemie overwonnen en verwacht voor het lopende jaar een economische groei van 8,1 procent. 'Onze verwachtingen voor de productie zijn echter zeer onzeker, afhankelijk van hoe de pandemie zich ontwikkelt', concludeert Schäfer.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren