Zoeken
 
 

Specialist textielmachines bouwt metselrobot


Izegem, 24 maart 2021
Auteur:
Jerom Rozendaal
Het West-Vlaamse bedrijf Handsaeme Machinery, dat van oudsher gespecialiseerd is in de bouw van tapijtmachines, heeft een metselrobot op de markt gebracht.

Het idee van de metselrobot kwam van twee Vlaamse ondernemers, Jens Verbrugge en Thibou Lidou van Ladrillo, die Handsaeme Machinery benaderden voor de bouw van de robot. ‘Naast onze textiel- en tapijtmachines maken we ook houtmachines voor modulair bouwen. Het is een beetje vanuit dit segment dat deze machine nu ontstaan is', vertelt Olivier Handsaeme, zaakvoerder van Handsaeme Machinery uit Izegem, aan Vraag&Aanbod.

 

Vanaf de eerste samenwerkingsgesprekken duurde het anderhalf jaar voordat de metselrobot gebouwd was. Terwijl de specialisten van Ladrillo de software voor hun rekening namen, waren het de ontwerpers en technici van Handsaeme die de ontwikkeling, positioneersturing en communicatie van de machine zelf ontwierpen en deze daarna in het atelier in Izegem bouwden.

 

De gepatenteerde metselrobot pakt automatisch bakstenen op en positioneert deze om zo binnen- en buitenmuren te kunnen bouwen. ‘Het betreft een stapelrobot waar we wel ervaring mee hebben, maar in deze machine zitten wel een aantal toepassingen die we nog niet eerder gebouwd hadden', laat Olivier Handsaeme weten.

 

metsel

De metselrobot is bij weer en onweer inzetbaar en draagt hij aan de veiligheid op de bouwwerf. (Foto: Handsaeme Machinery)

 

Twee keer zo snel als standaard metselwerk

De robot metselt twee keer zo snel als een klassiek metselteam en volgens het West-Vlaamse bedrijf zijn de eerste proeven met de robotbouw succes verlopen in de regio. Op 1 april vertrekt de robot naar Charleroi waar hij tien huizen gaat bouwen. De mobiele metselaar is vrij eenvoudig te demonteren om vervolgens op transport gezet te worden. De marketingafdeling van het bedrijf voegt er nog aan toe dat de robot ook bij slecht weer gewoon zijn werk kan doen. Behalve snelheid en preciezie draagt de robot ook bij tot de veiligheid op het bouwterrein en er zijn tevens geen stellingen nodig om te werken.

 

Ondanks de geslaagde proef met de metselrobot is het niet zo dat de machinebouwer zich plotseling op deze markt zal storten. Toch krijgt het project de komende jaren wel navolging. ‘Volgens de planning worden de komende vijf jaar, vijf machines besteld', legt Olivier Handsaeme uit.

 

Het bedrijf heeft vooralsnog ook geen reden om het geweer van schouder te veranderen. 2020 betekende een goed jaar voor de machinebouwer die ook nu nog in een positieve flow zit. 'De tapijten- en textielmarkt doet het erg goed. Mensen mogen niet op restaurant en brengen meer tijd thuis door. Hierdoor wordt het beschikbare budget uitgegeven aan de inrichting van het huis, aan bijvoorbeeld nieuwe tapijten', legt de machinebouwer uit.

 

metsel Handsaeme Machinery bouwt de komende jaren vijf metselrobots, maar de nadruk bij de machinebouwer blijft liggen op de textiel- en tapijtenmarkt. (Foto: Handsaeme Machinery)

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren