Zoeken
 
 

Nieuwe freesmachine maakt complexere stukken mogelijk voor personeel Demival


Deinze, 16 maart 2021
Auteur:
Jerom Rozendaal
Maatwerkbedrijf Demival uit Deinze, dat werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, heeft een ProtoTRAK freesmachine aangeschaft om de productie van moeilijkere stukgoederen mogelijk te maken

‘Voordien werden de ietwat complexere stukken op een CNC-machine gemaakt omdat ons personeel beperkt uit de voeten kan met de conventionele freesmachines. Hierdoor lag onze kostprijs hoger dan noodzakelijk', vertelt Stanny Leeuws, verantwoordelijke van de afdeling Metaal en Elektrotechnische montage bij Demival.

 

Met de ProtoTRAK RMX 2000 freesmachine, die recent geleden geïnstalleerd werd op het bedrijf, is het personeel in staat om semi-complexe handelingen uit te voeren. ‘Denk daarbij aan boren van drie gaten of simpele vormen zoals halve rondingen', vervolgt Leeuws. Door de ProtoTRAK te gebruiken in plaats van de CNC-machine, die een veel langer voorbereidingstraject kent, dalen de productiekosten volgens het bedrijf en verbetert de concurrentiepositie.

 

One stop shop

De ProtoTRAK, die het midden heeft tussen een CNC-machine en een conventionele freesbank, is volgens Leeuws dan ook een nuttige aanvulling op het machinepark van Demival dat behalve freesmachines bestaat uit plooibanken, ponsmachines en dieptrekkers, CNC-zaagmachines en een volledige lasafdeling.

 

De metaalbewerking van Demival vormt een innig geheel met de afdelingen Elektromontage en Printassemblage van het bedrijf waar in totaal een kleine tweehonderd mensen werkzaam zijn. Leeuws benadrukt de synergie die er tussen de verschillende divisies bestaat. ‘Hierdoor hebben we alles in huis om samengestelde producten te maken, zoals bijvoorbeeld laadpalen voor elektrische auto's. Klanten kunnen zo op één adres terecht, waar ze anders bij meerdere bedrijven moeten shoppen.'

 

Winst in teken van werkgelegenheid

Demival werd in 1966 opgericht als een vzw dat ernaar streefde om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zinvol en lonend werk te geven. Anno 2020 is dat nog steeds de insteek. In de loop der jaren heeft het bedrijf een enorme groei doorgemaakt. Terwijl het bij de oprichting een gehuurd pand van 550 m² betrok, heeft het nu een nuttig productieoppervlakte van 20.000 m² ter beschikking in Deinze. Van de meer dan zeshonderd medewerkers hebben er 450 een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

demival De metaalbewerkingsafdeling en andere maakdivisies van Demival vullen elkaar goed aan. (Foto: Demival)

 

Behalve de afdeling Metaal en Elektrotechnische montage, kent het maatwerkbedrijf ook een afdeling Groenvoorziening en Verpakkingen. ‘Het brede pakket aan activiteiten maakt het mogelijk om mensen met verschillende beperkingen in een baan te voorzien', verklaart Leeuws de veelzijdigheid.

Als vzw heeft het maakbedrijf geen winstoogmerk. Toch is het volgens Leeuws wel degelijk zeer belangrijk om financieel stabiel te zijn. ‘Door financieel stabiel te zijn, kunnen we investeringen doen en de werkzekerheid veilig stellen. Maar bij ons staat het financiële in het teken van tewerkstelling, terwijl het bij commerciële bedrijven juist andersom is.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren