Zoeken
 
 

'Hoogoven van de toekomst' voor ArcelorMittal


Gent, 4 maart 2021
ArcelorMittal Belgium heeft 195 miljoen euro geïnvesteerd in de hoogoven B in Gent, om deze tot een van de meest moderne en efficiënte hoogovens ter wereld te maken, zowel op het vlak van productiviteit als van lagere CO2-emissies. Na vijf maanden stilstand is de oven nu weer in gebruik.
Als onderdeel van het project, werd het ontwerp van de hoogoven geoptimaliseerd om het hoogovenproces efficiënter te laten verlopen, waarbij teams van experts uit ArcelorMittal's R&D-centra in Spanje en Frankrijk nauw samenwerkten met ArcelorMittal Belgium . Dankzij de vernieuwing is hoogoven B nu één van de meest geavanceerde hoogovens wereldwijd. De afdeling ‘industriële IT, automatisering en modellen' stond in voor de basisautomatisering, waarbij er werd overgeschakeld op een nieuw PLC-platform met een moderne gebruikersinterface met uitgebreide diagnosefaciliteiten (onder andere op basis van de meting van temperatuur, druk). Ook de veiligheidsconcepten werden grondig herwerkt en naar een hoger niveau gebracht. Daarnaast kwam er een nieuwe netwerkinfrastructuur, werd de procescomputersoftware aangepast en werden de modellen geoptimaliseerd voor de sturing van de nieuwe hoogoven. Voor de hoogovenvernieuwing werd niet minder dan 5.000 ton staal en 3.000 ton vuurvast materiaal gebruikt; er werd 265 kilometer elektrische kabels getrokken.

Circulaire toekomstvisie

De reconstructie van de hoogoven zal een belangrijke rol spelen in de vermindering van de CO2-uitstoot van de site en het bereiken van haar klimaatdoelstellingen, onder meer door een efficiënter brandstofverbruik, door de recyclage van houtafval en door de injectie van afvalgassen en ‘end-of-life' plastics. Het Gentse hoogovenproject zal ArcelorMittal Europa helpen om de CO2-uitstoot tegen 2030 met dertif procent te verminderen ten opzichte van 2018. Als groep heeft ArcelorMittal de ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

'In de hoogovens willen we fossiele koolstof vervangen door groene en circulaire koolstof en door groene en circulaire waterstof. We zullen ook steeds meer ‘verse' grondstoffen door afvalstoffen vervangen. We doen dit stap voor stap en op een ecologisch en economisch haalbare manier. Via het Torero-project (indienstname 2022) kunnen we afvalhout uit containerparken voorbewerken tot biokoolstof die geschikt is voor het hoogovenproces. We hebben ook twee projecten lopen met plasticafval dat onder de vorm van poeder of gas in de hoogoven geïnjecteerd kan worden. We werken ook aan de mogelijkheid om fossiele koolstof te vervangen door waterstof', aldus ArcelorMittal.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren